DR. KUTRUCZ KATALIN

Teljes szövegű keresés

DR. KUTRUCZ KATALIN
DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Ebből a csomagból csak egy pontról szeretnék beszélni. Nem szeretném megismételni sem azt, amit az általános vitában elmondtunk, sem azt, amit Salamon képviselő úr elmondott és amivel egyetértek, hanem csak a 9. ponttal kapcsolatban - ahol az előterjesztő képviselője később foglal állást - szeretnék néhány érvet elmondani annak érdekében, hogy támogató legyen ez a későbbi állásfoglalás, olyan érvet, amelyet a képviselő úr nem mondott el. A mentelmi jogról van szó.
A javaslat szerint a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt a vádirat benyújtásáig a legfőbb ügyész, azt követően, illetőleg magánvádas ügyben a bíróság terjeszti elő - amikor az ő hatáskörébe tartozik - a köztársasági elnökhöz a javaslat szerint. A helyzet az, hogy a köztársasági elnök döntései túlnyomó többségéhez szükség van arra, hogy valaki ellenjegyezze. Az alkotmány szerint azokban az esetekben, amikor külön törvény utal valamilyen döntési jogkört a köztársasági elnökhöz, akkor ellenjegyzésre van szükség. Az nincs benne abban a néhány pontban, amelyik innen ki van véve. Úgy tűnik, hogy a kormány ezt nem igazán veszi figyelembe. A bíróságok szervezetéről szóló törvénynél is azt csinálta, hogy az igazságszolgáltatási tanács előterjeszt bizonyos döntéseihez a köztársasági elnöknek. Ott is ugyanez a probléma lesz, mint ami itt, hogy ki fogja ellenjegyezni.
A bíróság az előterjesztő, a bíróság nem vállalhatja a politikai felelősséget a köztársasági elnök döntéséért. A legfőbb ügyész sem vállalhatja, nemcsak azért mert egyébként is abszurd, hanem azért sem, mert az alkotmány kifejezetten meg is mondja, hogy ki az, aki egyáltalán ellenjegyezhet. Ez lehet a miniszterelnök és lehetnek a miniszterek, itt alkotmányjogilag is egy abszurd helyzet áll elő, egyébként ugyanolyan, mint a bíróságok szervezetéről szóló törvényben. Jó lenne, ha itt is, ott is ezt figyelembe vennék. Itt egyszerűen megoldható a probléma akkor, ha a 9. pontban szereplő indítványt - amelyet egyéb szempontból is nagyon sokan támadnak - a kormány támogatná, és akkor a probléma itt megoldódna. Hogy az igazságszolgáltatási tanáccsal mi lesz, az egy későbbi gond.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem