DR. EÖRSI MÁTYÁS

Teljes szövegű keresés

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tudom, hogy szokatlan ebben az időpontban a kormány részéről szót kérni, mégis bízom abban, hogy olyan rendkívüli eseményt tudok bejelenteni, amelynek időzítését a parlamentben egyetlen párt sem fogja kifogásolni.
(14.50)
Ebben a parlamentben igen gyakran esett már utalás történelmi pillanatokra. Úgy ítélem meg, hogy most valóban egy történelmi bejelentést tehetek: Madridban a NATO-csúcson végre felszállt a füst, annyi év munkája után a NATO legmagasabb szinten meghozta döntését, és bejelentették, hogy Magyarországot - Csehország és Lengyelország társaságában - meghívták a csatlakozási tárgyalásra. (Kitörő taps. - Közbekiáltások: Éljen!)
A NATO ezzel a döntésével Magyarország hétéves erőfeszítését honorálta, hiszen az első szabadon választott parlament kormánya volt az, amely hivatalosan a magyar külpolitika célkitűzéseként megfogalmazta a NATO-csatlakozást - megjegyzem, az összes parlamenti párt támogatásával -, majd a szocialista-szabaddemokrata koalíció folytatta a megkezdett munkát és vitte sikerre ezeket az erőfeszítéseket.
Úgy ítélem meg, hogy ebben a pillanatban köszönet illeti a magyarországi kormányokat azért a munkáért, amelyet az ügyért folytattak; köszönet illeti a parlamenti pártokat, hiszen nagyon sok vita volt közöttünk a dolgok mikéntjéről, hogyanjáról, de abban a kérdésben, hogy be akarunk lépni a NATO-ba, semmilyen vita nem volt a parlamenti pártok között. Köszönet illeti a nemzetközi közösséget, amely megértette és honorálta Magyarország erőfeszítéseit. Végezetül és mindenekelőtt köszönet illeti az egész magyar népet, amely az átalakulás terheit elsősorban viseli, és amely a mindenkori magyar politika mögött áll abban, hogy integrációs célkitűzéseink sikeresek legyenek. És reményeimet szeretném kifejezni, hogy a magyar nép is sikernek érzi a mai napi eseményeket.
Köszönöm figyelmüket. (Általános taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem