AKAR LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Én ma napirend előtt megpróbáltam - csak nyilván rövid idő alatt tudtam megtenni - egy számítást bemutatni, szabadjon erre visszatérni, mert valószínűleg ez jobb eligazítást ad az egész ügyben.
Azt mondjuk, hogy tulajdonképpen idáig az egész tranzakció nullszaldó körül tart, hiszen 12 milliárdos tőkeátadás mellett megjelent 12 milliárdos privatizációs bevétel. A Polgári Bank után valóban fizetni kellett, ez ideig ez 1,1 milliárd; megjelent a '96-os év után egy félmilliárdos osztalék, ez nagyjából nullszaldót mutat. Ami még várható - ha folyó áron számolok -: egy 12 milliárdos eszközkivásárlás, elméletileg ez a maximum. Várható, hogy a szerződés szerint a részvényeket eléggé jó áron tudjuk értékesíteni, ez 14 milliárdra tehető; s várható osztalék a 2001-ig terjedő időszakban, 3,5 milliárd forint. Az eszközkivásárlás után birtokunkba kerülő eszközökből - ez a legrosszabb eset, ha mindent ki kell vásárolni - nyilvánvalóan realizálni lehet bevételt. Ha azzal az aránnyal számolok, ami, mondjuk, az MHB esetében volt, ez 9,8 milliárdot jelentene, s így összességében 14,7 milliárd körüli szaldó jönne ki.
Természetesen ennek az okoskodásnak van két vitatható pontja. Az egyik, hogy jelen értéken kell igazából korrekten számolni, tehát ha a '95-ös árakon végzem el a vizsgálatot, akkor 8,13 milliárd jön ki e számítás alapján; és természetesen az igazán nagy bizonytalansági pont, hogy az eszközértékesítés valóban elérheti-e ezt a szintet vagy nem érheti el.
Összességében azt tudom mondani eme számítás alapján is, úgy néz ki, hogy itt az egész tranzakcióból - most pusztán csak pénzügyi folyamatokat nézve - igenis pozitív végeredmény adódik. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem