PÓDA JENŐ

Teljes szövegű keresés

PÓDA JENŐ
PÓDA JENŐ (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az Országgyűlés 1995 végén, tehát több mint másfél évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a Magyar Honvédség technikai eszközeinek megújítása sorában több más program mellett modern radarok beszerzése is indokolt. Ráadásul nemcsak a honvédség igényei teszik ezt megalapozottá, hanem a polgári légi irányítás igényei is ugyanúgy jelentkeznek. Természetesen békében lehetőség van arra, hogy a két terület együttműködjön.
Ezzel kapcsolatban a Honvédelmi Minisztérium kidolgozta már kétszer is a közismert és egyszerű nevén radartender feltételeit, egyeztette a honvédelmi bizottsággal, és tulajdonképpen az anyag szakmai, katonai és politikai része készen van arra, hogy kibocsássák ezt a tendert. Az utóbbi hónapokban azonban csak azért nem lehetett ezt a tendert kibocsátani, mert önök a Pénzügyminisztériumban nem teremtik meg a finanszírozás feltételeit. Itt nemcsak pénzről van szó, hanem arról az eljárási rendről és szerződéskötési lehetőséghalmazról, amely kapcsán utána értékelni lehetne a kibocsátott tendert.
(16.20)
Ráadásul olyan nézetek is napvilágot láttak az elmúlt időben éppen az önök képviselői szájából a Pénzügyminisztériumban, hogy lehetőség szerint oldja meg a Honvédelmi Minisztérium saját költségvetésén belül ezt a kérdést, hiszen ez is egy olyan védelmi beszerzés, mint a többi.
Ezzel kapcsolatban emlékeztetem, hogy programköltségvetés keretében határozta meg az Országgyűlés a nagyobb beszerzések lebonyolítását. Itt ráadásul több milliárd forintos beszerzésről van szó.
Az utóbbi időben egy másik vélekedés is napvilágot látott, ezzel kapcsolatban is szeretném megismerni a véleményét. Eszerint azt tervezik, ha a költségvetési keretek mégis meglennének, de a közbeszerzési törvény megkerülésével, tehát versenytárgyalás nélkül önök valamilyen külön úton közvetett beszerzésben, valamilyen áruhitelszerű megoldásban gondolkodnak.
Összességében tehát egyértelműen látszik, hogy a Pénzügyminisztériumra vár egy nagyon fontos szakmai és katonai projekt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) kiírása és végigvitele. Mikor lesz erre válasz, államtitkár úr, és miért akadályozzák tulajdonképpen ennek a folyamatnak a lebonyolítását?
Előre is köszönöm a válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem