AKAR LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Ha egy mondattal kellene valóban válaszolnom a kérdésre, akkor azt mondanám, hogy az APEH-állásfoglalás az ellenőrzés során mérvadó.
A bővebb válaszban abból kell kiindulni, hogy az adózás szabályait számos törvény rögzíti. E törvényi rendelkezések érvényesítése, illetőleg az egységes adóhatósági gyakorlat kialakítása hívta életre az állásfoglalások gyakorlatát. Ezek az állásfoglalásnak nevezett eszközök az adóhatóság munkatársai számára kötelező érvényűek. Az adózóra nézve ezek nem kötelezőek, de fontos információk, hiszen orientálják arról, hogy az adott kérdésben az adóhatóság miként jár el. Az ellenőrzés során az állásfoglalásokat tehát a revizor figyelembe veszi. Ha azonban ez mégsem történik meg, akkor az adózó az ellenőrzés megállapításairól készített jegyzőkönyvre észrevételt tehet, vagy ha ez sem vezetne eredményre, akkor jogorvoslati fórumok következhetnek egészen a bírói úttal bezárólag. El kell azonban ismerni, hogy a bíróságokat az ellenőrzés során érvényesített állásfoglalások nem kötik.
Az adózás rendjéről szóló törvény az adóhatóságok számára előírja a tájékoztatási kötelezettséget, amely az elmondottakon kívül arra is vonatkozik, amikor az adózó konkrét kérdéssel fordul állásfoglalásért az adóhatósághoz. Az állásfoglalásnak ilyen esetben is érvényesülnie kell, de természetesen csak abban az esetben, ha az ellenőrzés során feltárt tényállás ugyanaz, mint amelyre korábban az állásfoglalást kérte az adózó. Az ellenőrzési tapasztalatok szerint nagyon gyakori, hogy eltér egymástól az ellenőrzés során tapasztalt, illetőleg a kért állásfoglalás alapjául szolgáló tényállás. Ilyen esetben természetesen az ellenőrzést végző nem tudja a kért, más tényálláson nyugvó állásfoglalást figyelembe venni.
Sajnálatos módon, de igen ritkán előfordul, hogy az adóhatóság téves állásfoglalást, tájékoztatást ad. Ez az eddig elmondottaktól merőben eltérő kezelést igényel. A jogszabályok rendelkezésének betartása sem adhat tehát az adó megfizetése alól felmentést, de alapot ad a szankció általi mentesítésre. Mind az adóhatóság munkáját, mind az adózók tájékoztatását segítő állásfoglalások többek között az APEH hivatalos lapjában is megjelennek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ezek figyelemmel kísérése mindenkinek ajánlható.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem