POKORNI ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Ház! A Fidesz-Magyar Polgári Párt nem tudta elfogadni ezt a javaslatot, nemmel szavaztunk. Szeretném néhány pontban összefoglalni, hogy miért. A végül is kialakult javaslat összemossa, összekeveri a célt és az eszközt. Az eszköz, mely szerint az egy százalék adóját minden állampolgár szabadon nevezhesse meg, és utalhassa az általa feltüntetett célra, a Fidesz által is üdvösnek, kívánatosnak és támogatottnak mondható.
Azonban az a cél, amit ez a törvény megfogalmaz, nem tiszta, nem egyértelmű. Legalábbis három dolog, három szféra keveredik ebben. Az egyik az a bizonyos nonprofit szektor, vagy civil szektor, amelyet az előttem szóló képviselő asszony említett. A második azok a közintézmények, kulturális örökségünket képező intézmények, amelyeknek a működését nem az állampolgárok egy százalékával, hanem a parlament döntése alapján közpénzekből kell száz százalékban garantálnunk és biztosítanunk. Illetve a harmadik, az egyházak, illetve az egyházak által fenntartott alapítványok és egyesületek.
Ezt a hármat nem jó, nem helyes egy rendszerben finanszírozni, egy rendszerben kezelni. A Fidesz támogatott volna egy olyan javaslatot, amely csak a nonprofit szektor finanszírozására vonatkozóan szabja meg ezt az egy százalékot. A jövőben támogatni tudunk olyan javaslatot, amely átfogó módon az egyházak finanszírozását kezeli és rendezi. Nem tudunk azonban támogatni olyan javaslatot, amelyik először ezt a periférikus kérdést kívánja rendezni, és csak később döntene az egyházak alapfinanszírozásáról. Elutasításunk fő oka ez volt.
Az egyházak garanciát kértek arra nézve mind a miniszterelnöktől, mind pedig a vitában részt vevő pártoktól: mi a garancia, hogy ez a bizonyos egy százalék nem csökkenti majd az egyházak alapműködését garantáló finanszírozási összegeket? Ez a garancia nem lehet semelyik politikus becsületszava sem. Ez a garancia egy megfordított tárgyalási sorrend lett volna: az, hogyha először vitatja meg ez a Ház az egyházak finanszírozásáról szóló törvényt, és csak utána következően vitatja meg az egy százalék átutalására vonatkozó törvényt.
Megjegyzem, ez a garancia megillette volna a nonprofit szektor intézményeit, alapítványait is. Sajnálatos az, hogy nem először a nonprofit törvényről döntött a Ház, hanem erről a finanszírozásról. Ezek voltak azok az érvek, amelyek alapján nem tudtuk támogatni ezt a törvényt ilyen formában. Köszönöm a figyelmüket. (Taps jobbról.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem