DR. GÁSPÁR MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

DR. GÁSPÁR MIKLÓS
DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Távirati Irodáról szóló törvényjavaslat szavazásánál a Kereszténydemokrata Néppárt tartózkodott.
1996. június 30-a óta az Országgyűlés az alkotmányos mulasztás állapotában van. Hiszen az Alkotmánybíróság határozata értelmében eddig az időpontig kellett volna törvényt alkotni a Magyar Távirati Iroda felügyeletéről, illetve a Magyar Távirati Iroda vezetőjének a kinevezéséről. E törvényt a kormányzat késedelmes előterjesztése miatt az Országgyűlés csak most tudta megalkotni.
Az Alkotmánybíróság fontos kritériumokat szabott meg arra vonatkozóan, hogy milyen legyen ez a törvény. Ennek lényege, hogy az Országgyűlés az állampolgárok tájékozódásához való jogának érvényesülése érdekében olyan törvényt köteles alkotni, amely anyagi, eljárási és szervezeti intézkedésekkel biztosítja azt, hogy az erre szolgáló intézmények, így a Magyar Távirati Iroda teljes körű, kiegyensúlyozott arányú és valósághű tájékoztatást adjon.
Sajnos a kormány által előterjesztett javaslat a két legalapvetőbb szempont miatt nem felel meg maradéktalanul az Alkotmánybíróság által felállított kritériumoknak. E két legalapvetőbb szempont az, hogy nincsenek maradéktalanul biztosítva a Magyar Távirati Iroda politikai függetlenségének a garanciái, és nincsenek maradéktalanul biztosítva a Magyar Távirati Iroda pénzügyi, anyagi függetlenségének a garanciái. Mindezek alapján a Kereszténydemokrata Néppárt a szavazásnál tartózkodott. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem