DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! A szociális ellátások fenntartása, működtetése a helyi önkormányzatok feladata. A feladatok ellátásához a helyi önkormányzatok normatív állami támogatást vehetnek igénybe. A pénzbeni és természetbeni ellátásokhoz a szociális alapellátás körébe tartozó szolgáltatások, valamint a gyerekjóléti szolgáltatások működési költségeihez, illetőleg a lakásgazdálkodási tevékenység ellátásához az állandó népesség száma alapján részesülnek állami hozzájárulásban.
(16.10)
A személyes gondoskodást nyújtó intézmények működtetéséhez pedig az ellátottak száma alapján törvényben meghatározott összegű normatív állami támogatást vehet igénybe az intézményt fenntartó önkormányzat. Ezt az állami hozzájárulást kiegészíti az ellátásért felelős önkormányzat, az ellátottak által fizetett térítési díjakból vagy egyéb önkormányzati bevételekből.
A tartós bentlakást nyújtó szociális intézmények működtetése a megyei önkormányzatok feladata, ide, a megye által fenntartott intézménybe a megye egész területéről, minden településről utalhatnak rászoruló személyeket az önkormányzatok.
Amennyiben a települési önkormányzat önként vállalt feladatként tart fenn ilyen intézményt, és más település lakosait is fogadja, a beutaló és az intézményfenntartó önkormányzat közötti megállapodás tartalmazhat arra vonatkozó feltételeket is, hogy a beutaló települési önkormányzat hozzájáruljon-e és milyen mértékig járuljon hozzá lakosának a szociális intézményben történő ellátásához.
A nappali ellátást nyújtó, valamint átmeneti elhelyezést biztosító intézményeket a települési önkormányzatok tartják fenn és veszik igénybe az intézmény működéséhez a normatívát. Az intézmények ellátási területe pedig általában a település lakosságára terjed ki.
Két percben a jogi helyzet (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) ismertetésére volt lehetőségem, azt kérem, képviselő úr, hogy a konkrét üggyel kapcsolatban külön megkeresés keretében beszéljünk.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem