DR. NAGY FRIGYES

Teljes szövegű keresés

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Megköszönöm a mezőgazdasági bizottság előadójának, valamint az egyes frakciók képviselőinek a törvényjavaslatot támogató és a tervezett szabályozás jobbítására irányuló hozzászólásait. Az elhangzott hozzászólások mindegyike hangsúlyozta az új növényfajták állami elismerésére, valamint a vetőmagvak és szaporítóanyagok előállítására vonatkozó szabályok gazdasági jelentőségét.
A növénytermesztés eredményessége szempontjából meghatározó a területi adottságoknak megfelelő növényfajták, a jó minőségű vetőmagvak és szaporítóanyagok felhasználása.
Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat általános vitáján elhangzott véleményekből szeretnék néhány gondolatot kiemelni. Dr. Bálint György képviselő úr a bizalmi cikknek számító vetőmag és szaporítóanyag minőségével kapcsolatos követelmények, valamint a genetikai anyagok megőrzésének jelentőségét hangsúlyozta. Ugyanakkor a törvényjavaslat hiányosságának tartotta, hogy nem rendelkezik az új növényfajták jogi oltalmáról. Ezt a kérdést azonban nem e törvényben kell szabályozni. A növényfajták szabadalmazhatóságáról jelenleg a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló '95. évi XXXIII. törvény rendelkezik.
Dr. Szakál Ferenc és dr. Pálfi Dénes képviselő urak módosító indítványainak nagy része a szaporítóanyag fogalmának valamennyi kertészeti, szőlő, gyümölcs és erdészeti növényfajtára alkalmazható kibővítésére irányult.
Bogárdi Zoltán képviselő úr is a vetőmag-előállításra vonatkozó szabályoktól eltérő szaporítóanyag-előállítás speciális feltételeinek érvényesítését kezdeményezte.
Godó Lajos, Matuska Sándor, Glattfelder Béla és dr. Szakál Ferenc képviselő urak egyik módosító indítványa a vetőmag előállításához elengedhetetlenül szükséges zárt körzet kialakítására vonatkozó szabályozás egyszerűsítésére irányul.
A vetőmag-előállítás nemzetgazdasági jelentőségére figyelemmel, valamennyi frakció egyetértett azzal, hogy a megváltozott tulajdonviszonyok miatt szükséges a zárt körzet kialakítása – az izolációs távolságon belül lévő termőföldek használói nem veszélyeztethetik a vetőmagtermelést. A hosszas, de rendkívül konstruktív szakmai vitát követően kialakított megoldás egyrészt áttekinthetővé teszi a zárt körzet kialakítására irányuló eljárást, másrészt a határidők, valamint a jogok és kötelezettségek pontos meghatározásával elősegíti az egyértelmű jogalkalmazás gyakorlati kialakítását.
Berregi István és Gyimóthy Géza képviselő urak a minőségi vetőmag-előállítással, valamint a vetőmag-hamisítás megakadályozásával, illetve a fajtajogosult jogaival kapcsolatban tették meg pontosító észrevételeiket.
Tisztelt Országgyűlés! Ezúton szeretnék köszönetet mondani a mezőgazdasági bizottságnak és valamennyi képviselőtársamnak, hogy módosító indítványaikkal elősegítették a törvényjavaslat pontosabbá tételét. Valamennyi frakció véleménye megegyezett abban, hogy a törvény megalkotása, a növénytermesztés, illetőleg áttételesen az élelmiszer-gazdaság és az állattenyésztés szempontjából elengedhetetlenül szükséges, és a földművelésügyi ágazat szakmai jogszabályának sorában újabb jelentős állomás.
A vetőmag-előállításra vonatkozó szabályozás jó alapot teremt az Európai Unió Cannes-i csúcsértekezletén elfogadott fehér könyvben felsorolt közösségi irányelvekkel való jogharmonizációra is.
Tisztelt Országgyűlés! Bízom benne, hogy ez a törvényjavaslat – figyelemmel a széles körű szakmai konszenzusra is – beváltja a hozzá fűzött reményeket és segíti a növénynemesítők és a vetőmag-előállítással, növénytermesztéssel foglalkozók tevékenységét, és ezáltal gazdaságunk épülését szolgálja.
Az elmondottak alapján ajánlom a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm figyelmüket. (Általános, nagy taps az ülésteremben.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem