HAJDÚ LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

HAJDÚ LÁSZLÓ
HAJDÚ LÁSZLÓ, a környezetvédelmi bizottság előadója: Elnök úr! Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! A környezetvédelmi bizottság október 16-i ülésén megtárgyalta a Magyar Köztársaság '97. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot, illetve az ehhez mellékelt állami számvevőszéki ajánlást.
A bizottságunk ellenszavazat nélkül a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta. A bizottsági vitáról, amely nálunk is terjedelmes és hosszú volt, a következő felhatalmazásom van az Országgyűlést tájékoztatni. A bizottságunk vizsgálta, hogy a '94 óta megszületett nagy szabályozású környezetvédelmi törvényekben megfogalmazott célokat és feladatokat a költségvetési törvényjavaslat milyen módon segíti.
Vizsgáltuk, hogy a környezet védelméről szóló törvény, a vízgazdálkodásról szóló törvény, a védett természeti értékek védettségi szintjéről szóló törvény vagy a termékdíj-törvények, illetve a természetvédelmi törvényben megfogalmazott feladatokra a költségvetésben milyen előirányzatok szerepelnek.
Külön vizsgáltuk a területfejlesztésről és területrendezésről szóló törvényben megfogalmazott célok és feladatok költségvetési egybeesését. Talán egy megjegyzést mindjárt itt az elején el kell mondanom - a pénzügyminiszter úr expozéjával ellentétben -, nekünk itt kritikai megjegyzéseink lesznek, amelyre a későbbiekben kitérek.
A környezetvédelmi bizottság az ágazatok mindegyikében a környezetvédelmi fejezeteket külön is megnézte, és számszerűen jól hangzik a 86-88 milliárd forintos előirányzat, amelyet ha figyelembe veszem, hogy '95-ben ez 54 milliárd volt, '96-ban ez várhatóan 72 milliárd forint lesz, akkor ez egy ütemes és folyamatos emelkedést mutat a környezetvédelemben és az ilyen típusú ráfordításokban. Úgy gondolom, hogy ezt a bizottságunk nagyon is pozitívan értékeli.
Kedvezőnek értékeljük, és ez a bizottsági ülésen is hangot kapott, az a prioritássor, amely megfogalmazódik a törvényjavaslatban, mindenekelőtt szinte üzenet jellege van annak, hogy a prioritások között a cél- és címzett támogatásoknál a hulladéklerakók kérdése az első helyre került.
És a prioritások között még szerepelhet a vízminőség, a szennyvíztisztítás és egy olyan tétel, amely még sosem szerepelt a prioritások között, a tengelyen szállítható folyékony hulladéknak a prioritásként való szerepeltetése. Ez azért rendkívüli jelentőségű, mert hiszen még nagyon nagy területek és sok település nem csatornázott, és szennyvíztisztítással nem ellátott.
A bizottságunk külön vizsgálta - mint említettem - az egyes ágazatoknál a környezetvédelmi előirányzatot, csak utalásszerűen említem, hogy néztük a honvédelmi minisztériumi előirányzatoknál a környezetbiztonsággal kapcsolatos fejezetet, és úgy értékeljük, hogy emelkedik. Néztük a Népjóléti Minisztériumnál a környezet-egészségüggyel kapcsolatos előterjesztést. Mi azt a mostani formájában kedvezőnek tekintjük. Néztük a Művelődési és Közoktatási Minisztérium fejezeténél a környezetvédelmi oktatás, nevelés, továbbképzésre fordítandó fejezeteket.
Külön vizsgáltuk természetesen a hozzánk közel álló ágazat, a KHVM fejezeteit. Ebből csak néhányat emelnék ki mint kiemelkedést és pozitívumot. Az egyik a Vízügyi Alapnak a kérdése, amely 4 millió forint előirányzatot tartalmaz, és természetesen a vízkészlet használati járuléka emelését előirányozza, amely - ismert a javaslatból - 1 forintról 1 forint 15 fillérre lesz emelve.
Néztük az Útalap-előirányzatokat, és itt is a törvényjavaslatból ismert, hogy a hozzájárulás mértéke 12 forint 10-ről 15 forint 40-re fog emelkedni, amely jelzi, hogy az infrastruktúra fejlesztésére további források fognak '97-ben rendelkezésre állni.
Vizsgáltuk, hogy egy-egy nagytérségi környezetvédelmi probléma megoldására milyen pénzügyi javaslatot tesz a költségvetés. Így többek között például a Balaton térségében, amely megközelíti a 3 milliárd forintos előirányzatot, amely vízminőség, vízmennyiség a Balatont övező infrastruktúra és az idegenforgalom kérdésével is foglalkozik.
Vizsgáltunk olyan környezetvédelmi problémát, mint a Szigetköz és az egész Bős-Nagymarossal kapcsolatos rehabilitációk kérdését - az előterjesztésben megfelelő módon szerepel.
Úgy gondolom, hogy kiugró és kiemelkedő az idegenforgalomra fordítandó fejezet, a bizottságunknak ez is a feladatkörébe tartozik. Az idegenforgalomra megduplázódik a '97-es előirányzat.
Szeretnék visszatérni a területfejlesztéssel és területrendezéssel kapcsolatos kérdésekre. Úgy érzi a bizottságunk, hogy a területfejlesztés céljaira előirányzott források a kitűzött elképzelések és magában a létrejött területfejlesztési tanácsoknál - megyei területfejlesztési tanácsoknál - lévő programok finanszírozásához csak részben elegendő, nem ütemesen növekszik, a mi meglátásunk szerint szinten marad, azaz, hogy inflációval értve csökkenő 1997-ben.
Problémaként jelenik meg a Központi Környezetvédelmi Alapban lévő maradvány fölhasználhatósága, illetve a bányajáradék maradványának a felhasználhatósága. A mi bizottságunk ide - már előzetesen megállapodtunk - módosító indítványt szeretne az előterjesztő felé benyújtani. A 4 milliárdos Központi Környezetvédelmi Alapból felhasználható forrást mi 2,5 milliárddal szeretnénk emelni. Ez a minimálisan szükséges ahhoz, hogy a feladatok finanszírozhatók legyenek, amelyek előttünk állnak.
(12.10)
Összességében a környezetvédelmi bizottság - mint említettem - ellenszavazat nélkül az előterjesztést általános vitára alkalmasnak tartotta. Köszönöm szépen. (Általános taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem