HAJDÚ LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

HAJDÚ LÁSZLÓ
HAJDÚ LÁSZLÓ (MSZP): Elnök Úr! Családias légkörben jelen levő Képviselőtársaim! Én is érintett képviselő vagyok, kétszeresen is, egyrészt Budapest északi részén vagyok képviselő, és így az ijesztgetett széljárás miatt, ha Budapestet elérné egy ilyen katasztrófa, akkor az északi részen érhetné el először; másrészt érintett vagyok, mint a környezetvédelmi bizottságnak a tagja.
Még jóval Deutsch Tamás képviselői indítványa előtt bizottságunk már részt vett Bécsben azon a parlamenti ülésen, ahol a mohovcei erőmű építésének a vitája zajlott. Tehát figyelemmel kísértük, hogy ott hogyan reagál a politikai testület, illetve a politikai pártok, és Ausztriában hatpárti - vagy azt hiszem, ötpárti -, tehát konszenzusos döntés született. Azt hiszem, hogy ellenszavazat nélkül.
Ezt követően bizottságunk elhatározta, hogy Pakson tájékozódik az atomerőmű-építés kérdésében, és ott rákérdeztünk a mohovcei építkezésekre is, majd pedig eldöntöttük, hogy el fogunk menni, és a helyszínen tanulmányozzuk az erőmű építkezését. Teljesen meglepő módon a szlovákok készséget mutattak az erőmű minden részének bemutatására; nagyon korrekt tájékoztatásokat kaptunk. Ellentétben Leitner képviselőtársammal, mi ott nem laikus emberekkel találkoztunk, nem felelőtlen emberekkel, sőt, angolul és oroszul beszélő nemzetközi tudósokkal találkoztunk. Tehát ezt nem dilettánsok építik, és nem is ilyenek fogják működtetni. Hozzá kell tegyem, hogy a magyar kormány sem ilyen módon kezeli ezt a kérdést. Tudomásom szerint a mind tudományosan megalapozott véleményekre, mind a gyakorlattal bíró paksi atomerőmű tapasztalataira, egyéb diplomáciai kapcsolatokra is építve figyelemmel kísérte ezt a dolgot.
Egy érdekességet hadd említsek meg! Amikor a parlamenti ülésről kijöttünk, Bécsben másnap a sajtó visszhangja a következő volt: 12 év után rájöttek, hogy épül valami Mohovcén. Ilyen volt az osztrák sajtóvisszhang. Lényegében arra szeretnék utalni, hogy 12 éve épül valami, és mi most kezdünk tárgyalni arról, hogy itt valami veszély van a határunk mellett, és ez nem jutott eszünkbe előbb, nem jutott eszébe az elmúlt négy év, se az azt megelőző időszak képviselőinek.
Mindemellett kereszténydemokrata képviselőtársamnak említem meg, hogy a koalíciós kormánynak tagja volt a Kereszténydemokrata Néppárt is az elmúlt négy évben, akkor is napirendre lehetett volna ezt a kérdést tűzni, és akkor is ilyen vehemenciával kellett volna egy kereszténydemokrata politikusnak ezt a kérdést fölvetni. Hozzá kell tegyem, hogy az ipari miniszter a mindenkori magyar atomenergia bizottság elnöke, tehát kereszténydemokrata volt az atomenergia bizottság elnöke itt Magyarországon egy időszakban, és tudomással bírt erről a bizonyos mohovcei építkezésről, hiszen ez nem titokban zajlott.
Magáról az építkezésről szerzett benyomásommal még egy mondat erejéig hadd tartsam fel képviselőtársaimat. Ennek az építkezésnek körülbelül 90 százalékos készültségben van az egyik blokkja, 80 százalékosban a másik, és alacsonyabb készültségi fokon van a másik kettő blokk, azt hiszem, 50 és 40 százalékos készültségben. Valóban az a tájékoztatás hangzott el, hogy többségi francia tulajdonban van, és az is elhangzott, hogy a francia tulajdonos nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ő, aki Franciaországban üzemeltet világszínvonalú erőműveket - és mi kaptunk nemrégiben egy listát, hogy milyen helyen állnak biztonság szempontjából az általa üzemeltett francia erőművek -, ő azt nem engedheti meg, hogy Szlovákiában majd egy olyat üzemeltessen, ami igénytelen és Magyarországra nézve egy veszélyes erőmű lesz.
Mindazonáltal mint környezetvédelmi bizottsági tag természetesen bennünket is kizárólag ennek az üzemeltetési technológiája, biztonsága és az itt keletkezett hulladék elhelyezése érdekel.
(20.40)
Úgy gondolom, hogy egyedül a hulladék kérdése volt akkor problémás, hiszen akkor, ottjártunkkor ez az EBRD-hitel még úgy tűnt, hogy rendelkezésre áll. Mégis azt gondolom, hogy a mi parlamentünknek, a magyar kormánynak és nekünk ezt kell szorgalmazni, ennek az erőműnek a biztonságát, az európai szabványoknak való megfelelőségét és ellenőrizhetőségét kell a kormánytól kérni és garanciát a hulladék elhelyezésére.
A környezetvédelmi bizottságnak van egy módosító javaslata Deutsch képviselőtársunk javaslatához, én személy szerint ezt támogatom. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem