DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Teljes szövegű keresés

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDF): Tisztelt Államtitkár Úr! Nagyon meglep, amikor azt mondja, hogy az illetménytábla alapjának emelésével kellett volna foglalkoznunk - az lényegesen többe került volna, ha az egész közalkalmazotti réteget tekintem. Akkor a tárgyalások során számtalanszor elhangzott, hogy nincs arra lehetőség - s ha a mostani pénzügyminiszter urat megkérdezi a jövő évi közalkalmazotti bérekről, akkor meg fogja kapni a választ arra, mennyire szűk a lehetőség arra -, hogy az illetménytábla alapját emeljék, hiszen a teljes közalkalmazotti réteget érinti ez, és tudomásom szerint több tízmilliárd forintról lenne szó, lényegesen többről, mint amennyit az egészségügyben bevezetett pótlékok jelentettek.
A másik dolog az, hogy pótlékokat nem egyszerűen döntés szerint adtunk, hiszen maga a közalkalmazotti törvény tartalmaz pótlékokat, és éppen ezért meg kellett állapítanunk az egészségügyben is azt a pótléki kört, amivel mégis, ilyen helyzetben is javítani lehetett az egészségügyi dolgozók helyzetét. Valóban támadt feszültség a különféle egészségügyi dolgozók csoportjai között, és legnagyobb szomorúságomra ennek a feszültségnek a keltésében szerepet játszott az Egészségbiztosítási Önkormányzat döntése is, amely egyes gondozóhálózatokra megállapította - az előzetes tárgyalások ellenére - a pótlékot, másokra nem. Ugyanakkor felhívom a figyelmet rá, hogy a tárgyalások során mindvégig ott volt az Egészségbiztosítási Önkormányzat vezetése. Részletes létszámadatokkal dolgoztunk, és a szükséges összegek kiszámítása úgy történt, hogy minden létszámadatot felfelé kerekítettünk, és lényegesen nagyobb számmal állapítottunk meg. Ebből eredt az az összeg, amely végül is eredményként kijött.
Ugyanakkor, a tárgyalásokon megállapítottakkal ellentétben, az Egészségbiztosítási Önkormányzat a fogorvosi asszisztenseket nem vette bele ebbe a körbe, holott a számításokban ők is benne voltak. Igazából tehát a megegyezés úgy szólt, hogy amikor összefutnak az eredmények, akkor tételes kimutatást kapunk a társadalombiztosítástól, hogy pontosan mi és mennyibe került. Egyébként ez a döntés és a parlamenti döntés áprilisban történt, és a bérek kifizetése még májusban is tartott.
A harmadik dolog az, hogy az egészségügy működési többletére szánt összeg felhasználásához a társadalombiztosításnak nem kell külön felhatalmazás, nem kell külön törvénymódosítás. Ezt az összeget elindíthatta volna útjára, mint ahogy azóta már ennek vagy más összegnek a terhére döntött úgy az Egészségbiztosítási Önkormányzat, hogy kórházaknak kiegészítő támogatást ad.
Éppen ezért én nagyon szeretném látni azt a kimutatást, ami arról szól, hogy a társadalombiztosításban ezek szerint összesen meglévő 25 milliárd forintos többlet sem volt elegendő ezeknek a béreknek és pótlékoknak a kifizetésére, mert az előzetes számítások nem ezt mutatták. Remélem, láthatom ezt a kimutatást majd a pótköltségvetés benyújtásakor.
Köszönöm, de ez a válasz nem elégített ki, nem fogadom el. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem