DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Teljes szövegű keresés

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Márciusban a közalkalmazotti törvény végrehajtásáról, az egészségügyben kialakítandó pótlékrendszerről tárgyaltunk az Egészségbiztosítási Önkormányzattal, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével, a Kórházszövetséggel, valamint önkormányzati szövetségek részvételével. Minden lehetőséget figyelembe véve megállapítottuk, hogy a társadalombiztosítás költségvetésében összesen 19,6 milliárd forint működési többlet található az 1994. évre. A közalkalmazotti bér és a megállapított pótlékok kifizetéséhez 22,4 milliárd forintra volt szükség. Az állami költségvetés akkor azért járult hozzá 5,4 milliárd forinttal a bérek kifizetéséhez, hogy ne kelljen a teljes működési többletet bérre fordítani.
Így tehát maradt az egészségbiztosítás költségvetésében 2,6 milliárd forint, lehetőséget teremtve arra, hogy az új finanszírozási rendnek megfelelően elkezdődhessen az alulfinanszírozott intézmények helyzetének javítása, a pontszám-kiegyenlítés.
Mégis, fél év elteltével is, csak a nehézségekről és feszültségekről lehet hallani, egyes kórházak a csőd veszélyével küzdenek. Március óta több alkalommal felhívtam a figyelmet erre az összegre, erre a lehetőségre. A választásokig azt gondoltam, hogy a biztosító - Szocialista Pártnak elkötelezett - vezetői némiképp politikai okokból lassítják e folyamatot, ahogy azt a bérkifizetések esetén láthattuk. Azóta újabb hónapok teltek el.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mit és mikor tesznek önök azért, hogy ez az összeg végre a kórházakhoz jusson? Egyáltalán, hol van ez a 2,6 milliárd forint? (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem