DR. SEMJÉN ZSOLT

Teljes szövegű keresés

DR. SEMJÉN ZSOLT
DR. SEMJÉN ZSOLT (KDNP): Elnök Asszony! Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Bizonyára nem kerülte el a miniszter úr figyelmét Konrád György 1994. augusztus 1-jén a Népszabadságban megjelentetett írása, amelyben javasolja a parlamentnek a marihuána szabad termelésének, kereskedelmének és élvezésének a büntetőjogi szankcionálás alóli mentesítését. Nem tudom megítélni, hogy Konrád György mennyiben gondolta komolyan mindezt, mert egyfelől az írása által kiváltott reagálásokra való több mint egyhónapos hallgatását követő, szeptember 3-ai újabb cikke ezt látszik megerősíteni; másfelől viszont, amennyiben valóban komolyan gondolta, kormányzati pozícióban lévő pártján - az SZDSZ-en - keresztül már megkísérelhette volna benyújtatni a javaslatot a parlamenthez.
Nem tartom szükségesnek részletekbe menően kifejteni az e javaslattal szembeni érveket, hiszen ezt hasonlóképpen neves személyiségek már megtették bölcseleti, erkölcsi és tudományos szempontból egyaránt. Ezért mindössze két szempontra kívánok rámutatni:
Meggyőződésem szerint felelőtlenség azt hirdetni, hogy az enyhébb kábítószer nem út a kemény droghoz. A marihuána huzamosabb fogyasztása függőséget eredményez, start-drog, ami után egyre erősebb és pusztítóbb mérgek következhetnek.
A büntetőjogi szankciók nemcsak visszatartó erőt jelentenek, hanem azt a természetes erkölcsi igényt juttatják kifejezésre, hogy az igazságszolgáltatásban is nyilvánvaló legyen, mi a jó és mi a rossz.
Miután a marihuánával kapcsolatos szélsőséges álláspont nyilvánvalóan nem szolgálja a polgárok, és így a nemzet egészséges jövőjét, megkérdezem a miniszter urat:
Szükségesnek látja-e a hatályos büntetőjogi szankciók módosítását?
Fel kíván-e lépni a kábítószer-propagandával szemben?
Milyen intézkedéseket tett és miket szándékozik tenni elsősorban a legveszélyeztetettebbek - a gyermek- és ifjúságvédelem - tekintetében?
Köszönöm a szót. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem