SZÁSZ DOMOKOS

Teljes szövegű keresés

SZÁSZ DOMOKOS
SZÁSZ DOMOKOS, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Kedves Képviselőtársaim! Az önkormányzati bizottság csak azt vizsgálta a törvény kapcsán, hogy az általános vitára bocsátható-e vagy sem. Rendkívül részletes tájékoztatást kaptunk a Belügyminisztériumtól. Ahogy belügyminiszter úr is elmondta, bizonyos problémákat vet fel ennek a törvénymódosításnak a szükségessége.
Én tulajdonképpen csak arra szorítkoznék, hogy ismertessem az önkormányzati bizottságban elhangzott érveket, illetve ellenérveket a szóban forgó törvény végrehajtásáról. Körülbelül arra az álláspontra jutott az ellenzők kisebb tábora és a támogatók nagyobb tábora is, miszerint jogos igény az ígérvényeket megszüntetni, hiszen ha még egy-két évig a régi törvény működése szerint hajtanánk végre, akkor hatalmas mennyiségű ígérvénytömeget görgetnénk magunk előtt, tehát szükségszerűség az, hogy ezt a 28 milliárdnyi - az 1994. évi - ígérvényhalmazt megszüntessük valamiféleképpen.
Ennél részletesebb számításokról is vitatkoztunk a bizottságban, ami körülbelül úgy festett - s ezt miniszter úr nem említette -, hogy ha ezt a 27 milliárdot átvisszük a következő évre, de '95-re is lesznek ígérvények, amelyeket szintén nem fogunk tudni kielégíteni, ily módon becsülhetően a '96-os évre előálló ígérvénytömeg elérheti a 30 milliárdot is. Ez teljességgel tarthatatlan, és a törvénymódosítás azt a célt szolgálja, hogy ezt az állapotot megszüntessük. A vita a bizottságban inkább arról folyt, hogy milyen technikákkal lehet ezt megszüntetni, és körülbelül arra a többségi álláspontra jutottunk, hogy két módon lehetséges. Az egyik, amit a törvény maga is tartalmaz, miszerint törvényben kimondani az ígérvényes lét megszűnését '96-tól természetesen, de ugyanakkor fel kell tudnunk számolni '95-ig, illetve '96-ra áthúzódóan ezen ígérvények tömegét, amelyeket már nem szüntethetünk meg. 1993 és '95 között még alanyi jogon jár mindenkinek, ezt nem szüntethetjük meg, jóllehet a törvényben van egy kitétel, miszerint a költségvetési törvényben felfüggeszthető lenne ez a jog. Ezt azonban politikailag nem tartanánk alkalmas megoldásnak. Tehát - körülbelül - az az álláspontunk, miszerint mind a támogatandó célok körének szűkítésével, mind az adható százalékos támogatások mértékének szűkítésével és az ígérvények megszüntetésével valahány év alatt feldolgozható ez az ígérvényes hátrány.
Felmerült még a bizottságban az új célnak, az egyik - legalábbis politikailag különlegesen fontosnak ítélt célnak - a szociális lakásépítésnek a támogatása. Több bizottsági hozzászóló helyeselné azt, ha ezt külön célként - mivel politikailag mindenki támogatná ezt a célt - külön törvényben rögzítenénk; a törvénymódosítás erre tesz is utalást.
Summa summárum a bizottság 2 ellenszavazattal és 3 tartózkodással kéri a tisztelt Házat, hogy az általános vitát a törvénymódosításról kezdje meg. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem