DR. SZEKERES IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Ház! Szerintem teljesen méltatlan helyzet alakult ki itt, ma reggel a magyar parlamentben. Méltatlan helyzet alakult ki azért, mert tegnap a köztársasági elnök úrnál tartott megbeszélésen, amely teljesen világosan és egyértelműen arról szólt, hogy a köztársasági elnök úr kikérje a hat parlamenti párt véleményét, mielőtt szuverén döntését meghozná a választások időpontjáról, illetve hogy szót váltsunk arról a helyzetről, amely a pénteki kivonulás után a magyar parlamentben történt, különféle interpretációk kerülnek itt most a nyilvánosság elé.
Akkor, amikor a hat frakcióvezető abban állapodott meg - politikai önmérséklet, és remélem, bölcsesség alapján -, hogy egy napig még valamilyen formában foglalkozunk ezzel a kérdéssel.
Ezt a megállapodást a Magyar Szocialista Párt betartotta. Nem tudom, Torgyán képviselő úr mire utal, én ma reggel lemondtam a Nap TV-ben vagy Napkeltében meghirdetett műsort, nem vettem részt benne, pontosan ennek a megállapodásnak az alapján. (Dr. Torgyán József: Más nem mondta le!)
A szocialista párt képviselői közül senki nem nyilatkozott ebben a kérdésben. Ez az első, amit szeretnék mondani.
Én úgy gondolom, itt most egy olyan helyzet alakult ki, hogy nem lehet megkerülni, miről is szólt tulajdonképpen a tegnapi beszélgetés. Négy dologról: az egyik, hogy a köztársasági elnök úr véleményt kért a választások időpontjáról, és közölte az ott jelenlevő hat frakcióvezetővel, az a szándéka, hogy ebben az évben alakuljanak meg az önkormányzatok, és ezért a lehető legkorábbi időpontra, az általa jónak ítélt december 11-ére fogja kiírni a választásokat teljesen függetlenül minden más kérdéstől.
Másodszor: arról volt szó a tárgyalások után, hogy ma a frakciók - már amelyek ezzel foglalkozni kívánnak - mérlegelik egy adott kérdésben valamiféle, már a múlt héten körvonalazott kompromisszum lehetőségét. Amennyiben ma erre - mármint a kompromisszum kialakulására - vonatkozóan nem látszik remény, a köztársasági elnök úr holnap - vagy ezen a héten - az összes törvényt, mivel már volt módja alaposan áttanulmányozni, alá fogja írni.
Arról volt tehát szó, hogy a politikai pártok frakciói - beleértve az ellenzéki és a kormánypártokat - lehetőséget kaptak egy helyzet mérlegelésére. Ezzel a lehetőséggel ma a szocialista párt képviselőcsoportja élni fog, és még ma este közli az álláspontját a köztársasági elnök úrral. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem