DR. PETŐ IVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. PETŐ IVÁN
DR. PETŐ IVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Lehet, hogy sokan nem tudják a Házban, de egyes hírek szerint Pesten bukmékerirodák nyíltak, ahol fogadásokat kötnek, hogy Torgyán képviselő úr milyen ürüggyel fog napirend előtt felszólalni. (Derültség.) Ma azok győztek, akik arra fogadtak, hogy valamilyen tévé- vagy újsághírre fog reagálni. Korábban a parlamentben hallgatólagos, de nemcsak hallgatólagos, hanem tulajdonképpen szóbeli megállapodás is volt a frakciók között, hogy újsághírekre, televíziós menyilvánulásokra napirend előtti felszólalásban nem illik reagálni, hiszen azért van a televízió, azért van az újság - Torgyán József igazán nem panaszkodhat a nyilvánosságra -, hogy ugyanazon a helyen reagáljanak viszont a képviselők, vagy a pártok, ahol esetleg sérelem érte őket. Ez az egyik megjegyzésem.
A másik megjegyzésem az, hogy amit Torgyán József elmondott, abban rendkívül sok a pontatlanság. A hat párt képviselői tegnap megállapodtak, hogy nem ők maguk nyilatkoznak, hanem nyilatkozatukat a köztársassági elnök sajtós embere hozza nyilvánosságra. Torgyán József képviselő úr úgy fogalmazott, hogy a köztársasági elnök tett valamilyen nyilvános nyilatkozatot. A köztársasági elnök tegnap a hat parlamenti párt képviselőinek jelenlétében elmondta, hogy ismeri a parlament által - jobban mondva a jelen lévő parlamenti képviselők által - pénteken elfogadott törvényt, tehát áttekintette, de vannak még feladatai ezzel kapcsolatban, ezért nem hirdeti ki. Nem fogadja el azokat a törvényjavaslatokat sem, amelyek nem képezték a tegnapi alku tárgyát - hogy ilyen körülményesen fogalmazzak -, tehát sem az alkotmányt nem fogja kihirdetni a mai napon, sem az önkormányzati törvényt. Ezt mondta a parlamenti pártok jelenlétében.
Egyértelműen közölte Torgyán József aggodalmára, hogy ugyanolyan alaposan meg fogja vizsgálni ezeket a törvényeket, pontosabban megvizsgáltatja munkatársaival, mint amilyen alaposan korábban megvizsgált más törvényjavaslatokat. A parlament által megszavazott törvények még nem törvények, csak ha a köztársasági elnök kihirdeti azokat.
Mellékesen megjegyzem, hogy Torgyán József képviselő úr maga is aláírt egy nyilatkozatot, amelyben arra kérte a köztársasági elnököt, hogy egyelőre ne tekintse törvénynek ezt a törvényt. Ő maga javasolta a köztársasági elnöknek - természetesen másokkal együtt -, hogy legyen politikai alku tárgya az a törvény, amit a parlamenti többség elfogadott. Úgyhogy mostani felszólalása nincs szinkronban az általa aláírt nyilatkozattal. De ez is jó ürügy és alkalom arra, hogy felszólaljon. Köszönöm szépen. (Dr. Torgyán József: Pontosan! - Taps)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem