NAGY JENŐ

Teljes szövegű keresés

NAGY JENŐ
NAGY JENŐ, a környezetvédelmi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A környezetvédelmi bizottság október 3-án megtárgyalta az Expó '96 Budapest lemondásáról készített kormány-előterjesztést. Eredetileg úgy terveztem, hogy az elhangzott érveket nem ismertetem, hiszen az általános vitára való alkalmasságról kellett döntenünk. Meghallgattuk az előterjesztő képviselőjét, meghallgattuk a főváros képviselőjét, és elmondta véleményét a Világkiállítási Fórum elnöke, Kassai úr is.
A kormánykoalíció részéről a bizottsági tagok többnyire úgy érveltek, hogy eleve senki sem expóellenes közülünk, csak a megváltozott gazdasági helyzet és a nagymértékben megváltozott körülmények késztették a kormányt az előterjesztés ilyetén való megírására. Az érvek között elhangzott, elsősorban Budapestet illetően a katasztrofális közlekedési helyzet, a rossz közbiztonság, és képviselőtársaim erős kételyeiknek adtak hangot, hogy egyáltalában csőd nélkül meg lehetne-e rendezni a világkiállítást Budapesten, hiszen az előkészítettség állapota sem megfelelő.
A vidékkel kapcsolatban itt is elhangzott, és korábban már többen is felemlegették, hogy a vidék ezzel nagyon sokat veszít. A mi véleményünk az volt, hogy a vidék eddig sem kapott volna túl sokat, a tervezett rendezvényeket pedig nagy valószínűséggel így is meg lehet rendezni.
Egyébként szintén a koalíciós képviselők részéről hangzott el a vidék katasztrofális infrastrukturális helyzete; még a kiemelt üdülőterületeken is elszomorító állapotok vannak. Például a Balaton környékén vannak olyan hosszú kilométeres szakaszok, ahol egyetlen nyilvános WC sincs, többek között, úgyhogy itt két év múlva megfelelő szinten rendezni a világkiállítást, amely az ország image-ját javítja és nem rontja, nagyon nehéz. Hangsúlyozom, ezek kételyek voltak, véleményünk szerint nem eleve eldöntött dolgokról beszéltünk. (Egy hang jobbról: A tárgyra!)
Röviden ismertetném - a bekiabálónak mondom - a kisebbség álláspontját, ami igen rövid volt. Ők ezt álvitának minősítették, de a kisebbségi véleményt most bővebben nem akarják kifejteni, hiszen a vezérszónok ezt majd a megfelelő helyen elmondja.
Ezek alapján végül is a környezetvédelmi bizottság 8 igen és 2 nem szavazattal az előterjesztést általános vitára alkalmasnak találta. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem