IVANICS ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

IVANICS ISTVÁN
IVANICS ISTVÁN, a gazdasági bizottság kisebbségi véleményének előadója: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először, mielőtt a hozzászólásomat megtenném, kénytelenek vagyok az előttem szólót kijavítani, mert nem közpénzekről szól a törvény, hanem a költségvetést érintő tételről, s ez némi különbséget jelent.
Tehát a kormány által előterjesztett, az EXPO '96 Budapest Nemzetközi Szakkiállítás megrendezésének lemondásáról szóló, T/93. számú törvényjavaslat tárgyalásra való alkalmasságáról a következőkben foglalom össze a gazdasági bizottság kisebbségi véleményét:
Az Ipari Minisztérium előterjesztésében - amelyet dr. Gyarmati András helyettes államtitkár adott elő - az expórendezés eddigi történetéből döntő elemként volt kiemelve a pártrivalizálás, a pártpolitikai célok meghatározó szerepe.
Megvizsgálva az expó megrendezése és elutasítása mellett felsorakoztatott érveket, arra a következtetésre jutottunk, hogy egy korábbi, egyezségben elfogadott koncepció alapján most ténylegesen pártpolitikai megfontolások terelték a kormányzó pártokat az expó lemondásának csapdájába.
Különösen szembetűnő volt ez a gazdasági bizottság '94. szeptember 28-ai ülésén, ahol az előterjesztő részéről kizárólag csak a negatív beállítás jelent meg, még az esetleges lemondásból eredő hátrányok sem kerültek megvilágításra. Az expó kapcsán megszaporodott egyéni kezdeményezések pozitív hatását sem említette az előterjesztő, aminek jelentőségét megdöbbentően kiemelték az érdekképviseleti szervezetek hozzászólásai.
Vékony László, a Somogy megyei expómegbízott is kiemelte, hogy a világkiállítás a tervek szerint nemcsak a kerítésen belül zajlott volna, hanem egész Magyarországon, tekintettel arra, hogy Budapest szálláshely-kapacitása nem fejleszthető fel erre a csúcsigényre - számos gazdasági megfontolásból. Tehát egy diszlokált világkiállítási terv került az asztalra, amihez a vidék a maga részéről egyértelműen csatlakozott, amit a petíciókban is leírtak. A vidék ilyen értelemben csalódott: a vidék nagyon szerette volna az expót.(Derültség a bal oldalon.)
Krasznai Endre, a XI. kerületi önkormányzat alpolgármestere, mint annak a kerületnek a tisztségviselője, ahol a világkiállítás elhelyezkedik, elmondta, hogy ez a terület a kerületnek és a fővárosnak is több évtizede elhanyagolt része volt, és reményt sem láttak arra, hogy saját erőből ezen változtatni tudjanak.
(10.50)
Ezt a reményt nekik az expó adta. Nemcsak a világkiállítási terület által behatárolt területre gondolt, hanem az azt övezőre is, hiszen az infrastrukturális változások és a világkiállítás jelenléte még nagyobb távolságban is felértékelte az addig elhanyagolt területeket. Elmondása szerint a kormány indoklása anyagi vonatkozású volt, finanszírozási problémákra hivatkozott; az azóta látható, olvasható számítási eredmények több száz százalékkal térnek el egymástól. Így nem lehet komolyan venni ezt az előterjesztést.
Mózsi Ferenc, a Magyar Szellemi Védegylet ügyvezető elnöke párhuzamot vont a Németh-kormány határnyitása és az expó között. A határnyitásra, mint egy reformlépésre hivatkozva fejezte ki megdöbbenését, hogy ez az irányvonal miként tudott úgy megváltozni, hogy egy hasonlóan nyitás jellegű döntéstől visszaforduljon. Ezért érte őket meglepetésként az a bejelentés, ami - valóban nem várva meg a parlament véleményét és valóban ütközve a parlamenti döntéssel - mintegy megelőlegezte országnak-világnak az expó lemondását.
Idézek hozzászólásából: "Horn Gyula miniszterelnök úr ezelőtt néhány nappal megkísérelte megszólítani a nemzetet, feltárva az ország valós állapotát. Ezt egy üdvözlendő lépésnek tartom.
Hadd emlékeztessek arra a néhány gondolatára, ami arról szólt, hogy szegények vagyunk, türelmet kérünk, kitartást kérünk és hitet kérünk. Ilyenkor meg kell kérdezni azt, hogy ha valaki szegény, türelmet kér, kitartást és hitet, akkor hogyan vehet el türelmet, örömet, kitartást és hitet emberektől, akik 1981 óta hisznek abban, hogy ennek a kis országnak érdemes kiállnia és van mivel kiállnia Kelet-Európa és az egész világ közvéleménye elé. Ajánlásában kérte a képviselőket, hogy - nem lemondva még a rendezés lehetőségéről - tárgyalják újra az expó ügyét."
A bizottsági ülésen részt vevő többi szervezet is kifejtette álláspontját az expó megrendezése mellett. Az idővel való takarékosság miatt ezeket nem ismertetem, de bátran állítom, hogy mindegyik magvas gondolatokat, hitet, reményt sugárzott a tenniakarásról és a már működő kezdeményezésekről, konkrét tettekről.
Kisebbségi véleményünk szempontjából döntőnek ítélem Kassai Róbertnek, a Világkiállítási Iroda vezetőjének javaslatát, mely szerint a kormány előterjesztését a döntéstől függetlenül is ki kell egészíteni. Óriási problémát jelentenek a főváros világkiállításra való felkészítésével kapcsolatos számszaki bemutatások. Ezek nem tekinthetők át, mert nem tételesek. Szükséges, hogy a parlament megismerje ezeket a számokat: hogy mit tartalmaznak, összefüggenek-e a világkiállítás megrendezésével, indokoltak-e vagy nem, helyesek-e az összegek vagy nem.
Hiányzik az anyagból a világkiállítás megrendezésének gazdasági haszna. Ezért a Világkiállítási Iroda elkészítette az E-variánst, amely a költségeket taglalja, ezen kívül minden olyan gazdasági eredményt felsorol, ami a világkiállítás megrendezése esetén bekövetkezne. A szükséges adatokkal és javaslatokkal kiegészített E-variánst a képviselők vagy megkapták vagy rövidesen meg fogják kapni. Ez mintegy 60 oldal.
Bíró Péter, a Magyar Rektori Konferencia képviseletében, felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányprogramban szerepel a felsőoktatás fejlesztése - létszámban is dinamikusan -, továbbá a világkiállítás területén az egyetemi negyed megépítése, de a kormány előterjesztése ezekre határidőt nem tartalmaz.
Összegezve megállapítjuk, hogy az expó esetleges lemondása kihat az ország gazdasági és politikai jövőjére, pozitív irányának megtöréséhez vezethet. Különösen az újrarendeződő Közép-Európában elfoglalt helyünket, kapcsolatrendszerünk kiépíthetőségét érinti hátrányosan; a kormány előterjesztése az országon belül kialakult összefogást, a programok egymásra építését, a pozitív célok által gerjesztett kezdeményezéseket szétzúzza. Ezért nem fogadható el egy olyan előterjesztés az expó lemondásával kapcsolatban, amely nem tárja fel számszerűen - sem hatásában, sem mérlegelésre is lehetőséget adóan - a lemondás következményeit.
Mindezek alapján a kisebbségi álláspont az előterjesztés jelen formában való tárgyalását elutasítja. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem