DR. VARGA ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A választ azért nem tudom elfogadni, mert kérdésem egy lényeges részére nem válaszolt az államtitkár úr. Nevezetesen arra, hogy milyen gesztusok figyelhetők meg az elmúlt időszakban, mondhatom úgy is, az elmúlt öt évben, tíz évben, de mondhatnám úgy is, hogy 1920. június 4-e óta, a trianoni békeszerződés megkötése óta. Megváltozott-e a tendencia román részről? Úgy látom, hogy semmi nem változott meg a kisebbségi jogokat illetően. Arról nem akarok külön beszélni - Tamási Áron jut eszembe -, hogy milyen szerződést tartott be eddig a történelem során, a XX. században, a másik fél. Azt hiszem, erre is vigyázni kell.
Tisztelettel azt kérem a Háztól, az államtitkár úrtól és a külügyi vezetéstől, hogy az alapszerződések ügyében és a kisebbségi kérdésben - vagy fogalmazhatok úgy is, hogy a határon túl élő hárommillió magyar ügyében - csak hatpárti konszenzus alapján folyjanak a tárgyalások, mert... (Taps az ellenzék padsoraiban.) ... önök, tisztelt Uraim - a baloldali blokk igen tisztelt képviselőire gondolok - mindent megtehetnek. Ahogy Torgyán képviselőtársam mondta, lebonthatnak bizonyos jogintézményeket, amit el is kezdtek. De egy dolgot, azt hiszem, nem tehetnek meg: nem áldozhatják fel a hárommillió magyar honfitársunk sorsát. Azért nem áldozhatják fel, mert ha ebben bárkinek kétsége van, mindig az elnök úr fölötti címerre kell nézni, vagy amikor bejönnek a gótikus Házba. Tudniillik ott van Erdély címere, ott van az Anjouk, a Hunyadiak, az Árpádok címere.
S azt hiszem, hogy ez a Ház is - bizonyára jól tudják - nem e 93 ezer négyzetkilométernyi területnek épült, hanem a gótikus Ház a 325 411 négyzetkilométer feletti Magyarországnak épült. (Taps az ellenzék padsoraiban.) S bár volt igazságtalan békeszerződés, de azt azért nem várhatjuk el, hogy mi engedjünk az alapvető emberi jogokból.
Ezért a választ nem fogadom el.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem