BERREGI ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

BERREGI ISTVÁN
BERREGI ISTVÁN (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Kérdésem önhöz szól, valóban azzal a címmel, hogy "Ki vethet az ősszel és ki arathat a nyáron?".
Kérdezném a miniszter urat, van-e szándéka a minisztériumnak, illetve az ön kezdeményezésére a kormánynak valamilyen szintű, egyértelmű rendelettel szabályozni azt, hogy az új tulajdonosok minél előbb birtokba kerülhessenek, és legalább a használati joguk biztosítva legyen.
A jelenlegi helyzet ugyanis közismert. Itt a vetés ideje, az új gazdák birtokba kívánják venni földjeiket, ezt azonban több oknál fogva nem tehetik. Vagy azért, mert az ingatlan-nyilvántartási részmunkálatokkal nem készültek el a hatóságok, vagy azért, mert a már eddig megvásárolt földek, illetve a részaránytulajdon átadására kötelezettek, a földek jelenlegi használói - akár szövetkezetről, akár állami gazdaságról legyen szó - nem egyszer vonakodnak eleget tenni még a földkiadó bizottság határozatának is. Így az az elv, amit Nagy Tamás úr az Agrárszövetség képviseletében az elmúlt tavasszal hangoztatott - aki vet, az arasson -, kellő továbbélési biztosítást kap hatósági segédlettel. Rengeteg vita, peres ügy és jogos felháborodás adódott abból, hogy az eddigi használók csak bevetik a földet és persze aratni is ők akarnak.
(16.00)
Ma már teljesen elfogadhatatlan ez az elv, hiszen ezen már túl kellene lennünk, az új gazdákat birtokba kellett volna juttatni, a használatot akár ideiglenesen is bizitosítani a részükre azért, hogy a megvásárolt vagy a kiadott földjeiket végre művelni tudják, és talán a jövő nyáron némi szerény eredményt is elérhessenek.
Nagyon szomorú az az elhúzódó taktikázás és a mezőgazdasági üzemek részéről megnyilvánuló és felismerhető időhúzás, melynek egy célja van csak: hogy a szövetkezeti, illetve gazdasági vezetői nómenklatúra továbbélhessen, és még azt a kevés maradék vagyont is felélje, ami nem a maradványtagságé, élén a vezetőkkel, hanem valamennyi üzletrész-tulajdonosé is. Természetesen itt is tisztelet a kevés kivételnek.
Remélem, a kormány nemcsak választási fogásként ígérte kampányában a mezőgazdaság talpraállítását, de valóban tenni is szeretne ez ügyben. Tudom, a törvény életbeléptetése az országban száz, esetleg kétszáz téeszvezetőnél vagy más, nagyobb földterületet használónál nem okoz osztatlan sikert, de biztos vagyok abban, hogy sok tízezer állampolgárnak pedig nagy megnyugvást és végre valami elégtételt jelentene az eddigi sok-sok félrevezetéséért és becsapásáért.
Kérem és várom miniszter úr válaszát. Köszönöm a meghallgatást. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem