DR. JÁNOSI GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. JÁNOSI GYÖRGY
DR. JÁNOSI GYÖRGY művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr!
A kérdés két dokumentum látszólagos ellentmondására igyekszik felhívni a figyelmet. Szeretném azonban aláhúzni, hogy két eltérő minőségű dokumentumról van szó. A kormányprogram elfogadott dokumentum, amit a parlament is megerősített; a "Gazdaságpolitikai irányelvek" viszont egy munkadokumentum, munkaanyag, amelynek belső vitája jelenleg is zajlik, és amelyet még a kormánynak is meg kell majd tárgyalnia.
Addig, amíg más döntés nem születik, a művelődési tárca a kormányprogramhoz igazítva tervezi meg a lépéseit, és ennek megfelelően igyekszünk folytatni a hallgatói létszámnövekedés anyagi és strukturális feltételeit. Ezt tükrözi a költségvetési törvény előkészítése is.
A hallgatói létszám növekedése eddig is megfigyelhető volt; ezután is - reményeink szerint - megvalósul majd. A tavalyi év októberi adataihoz viszonyítva ez év októberére a nappali tagozaton, állami felsőoktatási intézményekben mintegy nyolcezer fős hallgatói létszámnövekedés következett be. Ebből az elsőévesek száma 1500 fővel növekedett - egy év alatt.
A következő évre a tervek hasonló mértékű növekedést irányoznak elő, és ennek megfelelően tervezte a tárca a költségvetést. '95-re 600 millió forintot állítottunk be a költségvetésben a hallgatói létszámnövekedésre. Ebből 400 millió az ez évi növekedés áthúzódó hatása, további 200 millió forintot az újabb elsőéveseknél megfigyelhető növekedésre igyekszünk fordítani.
Ez körülbelül ugyanolyan volumenű hallgatói létszámnövekedést irányoz elő, mint az eddigi időszakban.
Csak jelzem, további százmilliót tartalékoltunk a költségvetésben új képzési formák bevezetésére, amely további hallgatói létszámnövekedést irányozhat elő.
Végezetül hadd mondjak csak annyit: az első egyeztetésen a pénzügyi tárca elfogadta ezt a költségvetési tervezést. Ami azt jelenti, hogy a költségvetési törvényben várhatóan visszaigazolni látja majd képviselő úr is ezeket a törekvéseket.
Köszönöm. (Taps a koalíció padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem