DR. GOMBOS ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

DR. GOMBOS ANDRÁS
DR. GOMBOS ANDRÁS (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Pénzügyminiszter Úr! Mint az sokunk előtt, így ön előtt is ismert, a fehérgalléros bűnözés egyik legsúlyosabb, az államháztartás számára talán legnagyobb kárt okozó, ugyanakkor a lakosság közérzetét nagyban irritáló válfaja az olajszőkítés néven közismert cselekmény, bár az utóbbi időben a kőolajtermékek
- például benzin és kenőanyagok - területén is hamisításokról keringenek információk.
Csongrád megyében, így választókörzetemben is ez nagyon jelentős gond, amelyet rendőrségünk igyekszik lehetőségei szerint maximálisan üldözni. Ezen igyekezet eredménye a legutóbbi sikeres akciójuk is, melynek következtében Eperjes községben és Szentesen több százezer liter szőkített olajat foglaltak le és az elkövetőket is elfogták, akikről kiderült, hogy az országban már két helyen hasonló cselekmények miatt folyik eljárás ellenük - ami egyébként lehetővé tette előzetes letartóztatásba helyezésüket is.
A megyei rendőrkapitányság jó munkáját dicséri, hogy a cselekmények kezdetén az elmúlt években az elsők között foglalkoztak e jelenséggel. Az ő munkájuk eredménye, hogy például 1993. évben mintegy 4 milliárd forint értékű hamisított olajat foglaltak le, melynek be nem fizetett adótartalma körülbelül 1 milliárd forint. Sajnos, annak ellenére, hogy az elkövetőket felderítették, az adómegtérülés mértéke 2-3 százaléknál nem több, míg a bűnözők tovább folytatják tevékenységüket, mert a bírósági szak akár évekig is eltarthat, és a büntetési tételek visszatartó hatása is csekély.
Az eljárás során tapasztalt problémák az elmondottakat még súlyosbítják, nevezetesen a lefoglalt olajat a rendőrségnek fegyveres őrökkel akár hetekig is éjjel-nappal őriztetni kell, mert különben a bűnbandák az olajat ellopják. Erre egyébként sok példa volt. A felderített események sok milliárd adóveszteséget okoznak a költségvetésnek, de nyilvánvaló, ez csak a jéghegy csúcsa. A felderítetlen esetek adótartalma szinte felbecsülhetetlen, de biztosan több tíz milliárd forint. Úgy gondolom, hogy csak államigazgatással, bűnüldözéssel, igazságszolgáltatással ezt a cselekményt nem lehet megszüntetni, illetve megelőzni. Megoldás talán az lehet, hogy a gázolajnak csak egy ára legyen, mint azt már sok szakértő a sajtóban is megfogalmazta, és a fűtőolaj kompenzációját talán más technikákkal kellene megoldani.
(15.10)
Tudom, hogy a javaslat, melyet elmondtam, hordoz magában csalási lehetőségeket, de az államháztartást károsító jele, lehetséges hatása - úgy gondolom - összehasonlíthatatlanul kisebb a jelenlegi gyakorlatnál.
Kérdezem a tisztelt miniszter urat, van-e a minisztériumnak valamilyen elképzelése a probléma pénzügy-politikai, pénzügytechnikai megoldására, rendezésére.
Várom a válaszát miniszter úr. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem