DR. BÉKESI LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. BÉKESI LÁSZLÓ
DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr!
A sorozatos, nagyösszegű adócsalások ezen a területen közismertek. Megakadályozásukra eddig több kísérlet is történt, igazán hatékonyak ezek a kísérletek nem voltak. Éppen ezért az 1995. évi költségvetéshez kapcsolódó törvénymódosítások során javaslatot teszünk a hto és a gázolaj - tehát az ipari tüzelőolaj - pénzügyi hídjainak, azaz árának azonos szinten történő megállapítására, egy, a jogosult felhasználókat kedvezményező visszatérítési rendszer alkalmazása mellett.
A szabályozás, az elszámolás legcélszerűbb módjának az látszik, ha az útalap és a környezetvédelmi termékdíj beépül a hto fogyasztási adójába, és ez a növekmény egy összegben, egy jogcímen kerül visszatérítésre a htó-t értékesítő kiskereskedők részére.
A hto-felhasználásra jogosultak tehát már csökkentett áron vásárolhatnának, azaz számukra nem merülnének fel finanszírozási nehézségek. Továbbra is fenn kell tartani a hto színezését, a felhasználás ellenőrzését. Ha a színezés elmaradna, akkor nincs olyan ellenőrzési rendszer, amelynek alapján be lehetne bizonyítani, hogy valaki szabadon vásárolta vagy visszatérítéssel jutott tüzelőolajhoz.
A htó-ra vonatkozó intézkedéseken túl javaslatot tettem a jövedéki ellenőrzések során ismertté vált egyéb kőolajszármazékokkal való visszaélések megakadályozására is. Ennek eredményeként bővül a jövedéki termékek köre, azaz mindazon termékek, amelyekből motorhajtóanyag állítható elő, a jövedéki ellenőrzés és szankcionálás hatókörébe fognak kerülni.
Megítélésünk szerint ezek az intézkedések együttesen kellő keretet teremtenek a kőolajszármazékok piacán tapasztalt visszaélések radikális csökkentésére.
Végezetül a konkrét felvetésre: tekintettel arra, hogy a jövedéki felelősségre vonás mellett általában bűncselekmény elkövetése miatt is el kell járni, ezért mind a vám- és pénzügyőrségnek, mind a rendőrségnek a büntetőeljárás szabályait be kell tartania.
Az olajszőkítés útján előállított kőolajszármazékokat mint bűnjelet le kell foglalni, abból mintát kell venni, és vegyvizsgálat alá kell vonni. A lefoglalt terméket átvevő Mol Rt. csak a mintavétel függvényében tudja a szállítást megfelelően elvégezni, illetve a szállítmányt a szükséges helyre irányítani.
Ez az eljárás eredményezi a többnapos vizsgálatot és a hosszú időt. Ezzel együtt az új konstrukciók valószínűleg lehetőséget adnak arra, hogy ezek a visszaélések nagymértékben visszaszoruljanak.
Kérem képviselő urat és a tisztelt Házat, hogy fogadja el a választ. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem