RUSZNÁK MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt években a kórházak finanszírozásában nagy változások kezdődtek el. E változások óta a kórházak által kezelt betegek száma és a betegség jellege alapján számítják ki, hogy mekkora működési költséget kap a kórház. A korábbi társadalombiztosítási támogatás döntően a kórházi ágyak számára alapult.
(15.20)
Ráadásul az egyes kórházak között nehezen indokolható eltérések voltak.
Az új teljesítményfinanszírozás lehetővé teszi, hogy ezen eltérések valamilyen formában megszűnjenek. A reform első szakaszában azonban erre még nem kerülhetett sor, mert az egyenetlenségek okát minden egyes túlfinanszírozott kórház esetében fel kell tárni, és a költségeket tisztítani szükséges. Ez a kérdés ma a kórház-finanszírozás egyik legégetőbb kérdése. A gazdálkodás egyre hatékonyabb formáit alkalmazó, korszerűen működő kórházak nehezen viselik el a fenti ellentmondásokat. Legalább arra volna szükség, hogy ismerjék a számukra hátrányos megkülönböztetés megszüntetésének menetrendjét.
A jövő évi egészségbiztosítási költségvetést még nem ismerjük. A nehéz helyzetben lévő kórházak tájékoztatása céljából a következő konkrét kérdéseim lennének miniszter úrhoz. Megtartja-e az új egészségügyi vezetés a teljesítményfinanszírozást mint alapelvet a jövőben is? Megkezdődik-e az 1995. évi költségvetés keretei között a kórházak finanszírozásában meglévő egyenetlenségek megszüntetése? Mennyi időt vesz igénybe ez a kiegyenlítődés?
Remélem, hogy megnyugtató választ kapok ezekre a kérdésekre, amelyekhez végezetül egy inkább költői kérdést is hozzáteszek. Tudja-e miniszter úr, hogy egyes kórházak csupán azért kerülnek nehéz helyzetbe, mert a kiegyenlítés még nem kezdődött el?
Várom konkrét és közeli határidőket bejelentő válaszát.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem