DR. K. CSONTOS MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

DR. K. CSONTOS MIKLÓS
DR. K. CSONTOS MIKLÓS (FKGP): Köszönöm, elnök úr.
Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tekintettel arra, hogy a legelőtársulatok jogviszonyát törvény, kormányrendelet, földművelési miniszteri rendeletek szabályozzák, így önökhöz intézem az interpellációt.
Az osztatlan közös legelőkről szóló 1913. évi X. törvény a közbirtokosságokat a közös legelőkre elrendelt társulattá alakította. Az alakításhoz akkor a földművelésügyi miniszter hozzájárulása, illetve döntése volt szükséges.
Az 1945. évi VI. törvénycikk által törvényerőre emelt 600/1945. MM számú rendelet a legelőtársulatoknak szinte teljes vagyonát a községi tulajdonba adta.
A 75/1950. számú MT rendelet a legeltetés egységes irányítására elrendelte a községenkénti legelőtársulatok megalakulását.
Az 1950. évi 10. tvr., valamint az 1950. évi 31. tvr., részben módosítva a korábbi jogszabályokat, községenként kilenc tagból álló, önálló költségvetési alappal rendelkező legeltetési bizottságok szervezését írta elő.
A 17/1980. MÉM számú rendelet pedig a legelőgazdálkodást mezőgazdasági nagyüzemben, valamint legeltetési bizottságok útján tette lehetővé.
Az állam által az állampolgárok tulajdonában 1939. május 1-jétől 1949. június 6-áig terjedő időre alkotott jogszabályok alkalmazásával igazságtalanul okozott károk részleges kárpótlásáról szóló rendelet, az 1991. évi XXV. törvény 1. számú melléklete felsorolja a kárpótlás iránti igényt megalapozó, igazságtalanul kárt okozó jogszabályokat, közöttük az említett 600/1945. számú rendeletet és 1945. évi V. törvénycikket, valamint a településfejlesztésről és a földreform befejezéséről szóló 1946. évi X. törvénycikket. Annak ellenére, hogy kárpótlásról alkotott jogszabályok a jogállamiság elvéből kiindulva, a törvények által igazságtalanul okozott károk orvoslására részleges kárpótlást nyújtanak, ezek kárpótlást nem kaptak.
E vonatkozásban, a jogalkotási folyamatra alapozva, a miniszterelnök úr és a földművelési miniszter úr szíveskedjék magyarázatot adni az osztatlan közös legelők, legeltetési társulatok részleges kárpótlásának okairól, valamint a törvényhozással - akár a földtörvény kiegészítésével - tegyék lehetővé az osztatlan közös legelők intézményének helyreállítását. Bármilyen megoldást el tudunk fogadni. Köszönöm. (Taps a Kisgazdapárt padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem