DEUTSCH TAMÁS

Teljes szövegű keresés

DEUTSCH TAMÁS
DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Az MSZP hétvégi kongresszusán, tisztelt Ház, hölgyeim és uraim, Kósáné Kovács Magda munkaügyi miniszter - a tudósítások szerint - a következőket mondta: az MSZP számára a választási program végrehajtása nemcsak gazdasági szükségszerűség, hanem morális kötelesség is. Éppen ezért a koalíció élhet parlamenti erőfölényével. Meggyőződésem - és innen szó szerint idézem a miniszter asszonyt -, "hogy a szocialista pártnak, illetve a koalíciós többségnek nem feltétlenül az ellenzék támogatottságát megszerezve kell széles körű társadalmi bázisra támaszkodnia".
Tisztelt Miniszter Asszony! Az ön előbb idézett szavai alapján nekem - talán nem véletlenül - egy drámaíróból politikussá lett volt kormánypárti képviselőtársunk néhány évvel ezelőtti szavai jutottak eszembe. Csurka István 1991-ben pártja országos gyűlésén azt hangoztatta, hogy az akkori koalíció kapott felhatalmazást a választóktól programja végrehajtására, nem szabad az akadékoskodó ellenzékkel bíbelődni, és - megint szó szerint idézem a drámaírót - "abba kell hagyni a totyorgást a konszenzuskeresés homokozója körül".
Azt hiszem, mindannyiunk számára jól ismert a kormánypárti erőpolitika előbb idézett kiáltványa. Erőpolitikát sürgető, szélsőséges, illetve arra fogékony politika és politikusok ugyan benne voltak a korábbi kormánypártok vezetésében, de kívülrekedtek a kormányon. Az ön szavai alapján világossá vált, hogy a helyzet megváltozott. A kormány baloldali ellenzéke bent van a Horn-kabinetben.
Nem hiszem, hogy a mai parlamenti ellenzéknek joga volna arra, hogy a saját véleményét azonosítsa a társadalom kontrolljával - mondta ön a hétvégén. Meggyőződésem, hogy sem a mai, sem az eljövendő kormánypártoknak nincs joguk kisajátítani a társadalom véleményének képviseletét, nincs joguk megkérdőjelezni az ellenzék legitimitását, jogát a kontrollra - mondom én.
Mindezek alapján kérdezem: az MSZP kongresszusán elmondott mondatai írói munkásságának a részét képezik, vagy a kormány új, az érdekegyeztetési rendszerre vonatkozó elképzeléseit fogalmazta meg. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem