LAKOS LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

LAKOS LÁSZLÓ
LAKOS LÁSZLÓ földművelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A tervezet írásbeli indokolásában foglaltakkal egyetértünk; számunkra nagyon fontos a munkanélküliek gondjain segíteni, a mezőgazdaságban különösen. És erre fel kell használnunk minden lehetőséget, a Mezőgazdasági Fejlesztési Alapot is.
El kell azonban mondanom, hogy a képviselő úr által beterjesztett országgyűlési határozati javaslat nem arról szólt és nem arról szól, mint amit most a szóbeli indokolásában elmondott. A beterjesztett országgyűlési határozati javaslatban szó sincs arról, hogy honnan, milyen alapból kell vagy lehet előteremteni ezt az 500 millió forintot, úgyhogy az indokolásával a beterjesztett javaslat egyáltalán nem hozható szinte összefüggésbe sem.
A javaslat arról szól, hogy a Mezőgazdasági Fejlesztési Alap odaítélésekor előnyben kell részesíteni a munkanélkülieket. Ezzel egyetértünk, de ez a javaslat nem jelent semmilyen megoldást erre, mert a Mezőgazdasági Fejlesztési Alap - amelyikben sajnos nincs pénz, amelyikben sajnos 4 milliárd forint adósság van, mert az előző félévben a rendelkezésükre álló keretnél ennyivel többet költöttek el, akik dönthettek - erre nem nyújt fedezetet.
Egyetlenegy javaslata elfogadható a szóbeli indokolásban a pénzteremtésre, hogy a jogtalanul felvett mezőgazdasági fejlesztési alapokat vissza kell fizettetni.
Tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy több mint 40 millió forint visszafizetéséről rendelkeztem, eddig ennyiről állapítottuk meg, hogy jogtalanul került felvételre, és három megyében megkezdődött a felülvizsgálata. Sajnos úgy tűnik, több esetben előfordul, hogy nem jól használták fel.
Másrészt nem jelent a beterjesztett javaslat megoldást erre a problémára azért sem, mert ha az idén nem tudjuk ezeket az alapokat feltölteni, 1995-től az alapok rendje, a juttatás feltételei megváltoznak, és természetesen az új szabályozással kell összhangba hozni a mezőgazdasági fejlesztési alapok juttatását.
Mi arra készülünk, hogy 1995-ben is támogatjuk a mezőgazdasági fejlesztéseket és figyelembe vesszük az új szabályozás során a foglalkoztatási gondokat is, ilyen határozat nélkül is. És természetesen nemcsak a foglalkoztatási gondokat, hiszen a munkanélküliség, a vidéki munkanélküliség megoldása ennél sokkal nagyobb összegeket és sokkal több figyelmet érdemel.
Ezért a beterjesztett határozati javaslat elfogadását nem támogatjuk. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem