DR. TORGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Úgy gondolom, megint egy olyan törvényjavaslat került a Ház elé, amelyet nem lehet azzal elintézni, hogy majd módosító indítványokat adunk be, és a módosító indítványok vagy keresztülmennek a Házon, vagy nem.
Kérem, tessék világosan látni: ez a törvény merénylet a magyar vidék ellen! Ezt így kell kimondani! Micsoda dolog az, hogy Budapesten a Vásárcsarnok felújítására telik 5 milliárd forint, vagy mondjuk, a Sopron-Ebenfurt-vasút felújítására hozzávetőlegesen, a mai márka árfolyamokkal számolva, 80 milliárd forint! Akkor tessék nekem megmondani, hogy lehet az, hogy mondjuk, az életveszélyessé vált vidéki általános iskola kiváltására csak 40 százalékot adnak?! Vagy ahol nem felel meg az ivóvíz minősége, ott is ilyen százalékokat löknek oda a vidéki gyerekeknek! Tessék nekem megmondani, ilyen világot akarunk magunknak építeni?! Ezt ígérték például önök, igen tisztelt MSZP-s képviselőtársaim? Menjenek haza vidékre, és mondják meg, hogy mit tesznek a vidékkel, ha ezt a törvényt elfogadják!
Legalább három területen szűkíti ez a javaslat a beruházási lehetőségeket. A támogatandó célokat illetően óriási a visszalépés a korábbihoz képest, az Antall-kormány által hozott intézkedésekhez képest. A támogatás százalékát illetően óriási a visszalépés, és óriási visszalépés ez az ígérvényes támogatások rendszerét illetően. De meg lehet ezt másként is fogalmazni: ezt világosan úgy kell látni, hogy ez óriási visszalépés abban a tekintetben, hogy szűkíti az elmaradottság felszámolásának a lehetőségét. A legszegényebbeket sújtja ez a törvény, és sújtja a tisztességet; mert tessék nekem megmondani: az ígérvényes támogatás rendszerének megszüntetése nem a tisztességek sújtása? Amikor nem kapta meg valaki '93-ban vagy '94-ben az ígérvényes támogatást, akkor bízott abban, hogy a következő évben most már meg fogja kapni. Most töröljük őt a listáról és azt mondjuk, hogy beadhatod újra. Vagy tessék már megmondani nekem, miféle jogszabályi konstrukció az, hogy külön szól a szociális bérlakások építéséről, és az egész bérlakásépítésről azt mondja, annyival intézi el a dolgot, hogy majd erről hozok külön jogszabályt?! Mikor hozok? Mit fogok mondani a gyerekeimnek? Azt fogom mondani, majd hozunk neked, fiacskám, jogszabályt, amikor Horn bácsi megengedi? Kérem, mi nem fogjuk ezt a törvénykezést megengedni!
Tessék megmondani a vidéknek, hogy a vidéket önök ki akarják zsákmányolni és nem akarnak nekik engedni semmit, mert tessék végigolvasni, hogy hol szűkítik a vidéknek nyújtandó támogatásokat! Szűkítik - és ezt így kell venni és így kell végigmondani az önök választópolgárainak! - az egészséges ivóvíz bevezethetősége vonatkozásában. Kérem, önök előtt nem olyan világos, mint előttem? Ahol nincs víz, ott szegénység van, és nem is akármilyen szegénység: nagyon nagy szegénység van. És ahol nincs egészséges ivóvíz, ott nincs 60 százalék arra, hogy az ivóvízet előteremtsék! Ott semmi nincs erre! Vagy tessék már nekem megmondani, ott, ahol a nemzetiségi oktatás céljaira szolgáló tanterem nincs meg, ott 70 százalékot fognak tudni adni a tanterem építésére? Nem fognak tudni adni - a nemzetiségi oktatást lehetetlenítik el! De vehetem tovább...
(Dr. Trombitás Zoltánt a jegyzői székben dr. Semjén Zsolt váltja fel.)
Mondtam már: az életveszélyessé vált általános iskolai tantermek kiváltásánál a támogatás mértékét 40 százalékban határozták meg. Mit jelent ez magyarra lefordítva? Amikor olyan életveszélyessé válik a düledező tanyasi iskola, hogy beomlással fenyeget, hogy nem lehet már a gyerekeinket beengedni, akkor nagy kegyesen azt mondjuk, hogy fizessétek a 60 százalékot, akkor majd nem fog a gyerekek fejére omlani az iskola... Hát kérem, ez egy elfogadhatatlan megközelítés!
Én igenis felszólítom az előterjesztő minisztert, vonja vissza ezt az embertelen, ezt a vidéket arcátlanul arculköpő törvényt!
(11.50)
Mert nem lehet megengedni, hogy ilyen módon kisemmizzék a vidéket!
De tessék nekem megmondani: amikor a működő kórházak gépműszereinek beszerzésére a 100 ezer forintos egyéni hozzájárulás, önkormányzati hozzájárulás mértékét tízszeresére emelik, akkor miféle inflációs ráta van itt, Magyarországon? Márpedig így kell venni, a vidék szempontjából kell venni a kérdéseket, mert a vidék teljesen elmaradott, leszakadt a fővárostól, leszakadt a nyugattól - és akkor mi a Sopron-Ebenfurth-vasútra ilyen óriási összegeket áldozunk! Tessék már nekem megmondani, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - ahol 75 százalékos munkanélküliség van! - miből fogják tudni az összeomló általános iskola falait felépíteni vagy tetőzetét kicserélni!? Semmiből nem fogják tudni kicserélni azt! Így kell megközelíteni a kérdéseket!
Vagy tessék nekem sorra venni a következőket:
A szociális alapon juttatandó bérlakásépítés. Hát, kérem, Kádár Jánostól hányszor hallottuk ebben az országban, hogy "a következő ötéves tervben"! Kádár Jánosról már azt sem tudjuk, ki volt - még mindig nincs bérlakás, még mindig csak azt mondjuk, hogy majd hozunk nektek törvényt bérlakás helyett. Hát kérem, bérlakást nem lehet törvénnyel helyettesíteni - de még a törvény gondolata sincs meg, nem hogy maga a bérlakás!
De vehetjük tovább, hol szűkíti: a kollégiumépítést. Hol tud ma egy parasztgyerek továbbtanulni? - tessék nekem megmondani! Bizony, szükség van a kollégiumokra! Nem lehet tudomásul venni, hogy erre nincs pénz! Mindig a legszegényebbekre nincs pénz? A gazdagoknak van pénz? Golfpályára, emeletes teniszpályára, arra van pénz - csak a parasztgyerekek továbbtanulására nincs pénz?!
Vagy a tornacsarnok-építés... Hát kérem, lehet, hogy a miniszter úr elégedett azzal, mennyi tornaterem épült itt az elmúlt négy évben, de a szűkítés most nyilván azokat érinti, akiknek nem tellett az elmúlt négy évben sem tornateremre. Azért, mert ők olyan szegények, hogy az elmúlt négy évben nem tudták felépíteni a tornatermet, most már ne jusson nekik tornaterem? Elfogadhatatlan, kérem!
A Független Kisgazdapárt sosem fog belemenni egy ilyen súlyozásba, ahol egy kis rétegnek mindenre telik, minden jut, a vidéki embereket pedig ellehetetlenítik!
Vagy tessék nekem megmondani azt, hogy ha vesszük az egész törvény előterjesztését: hát nincs igaza a Független Kisgazdapártnak, amikor azt mondja, hogy nem lehet egy országot olyan módon Európába elvezetni, ahol csak a kisebbségnek jut Európa, de a többségnek...?
Ismételten mondom Szabolcs-Szatmár megyét: ha valaki ugyanazon a napon elmegy, mondjuk Sopronból Sonkádra - mert éppen Kávássy barátomra néztem rá -, akkor bizony, kérem, akkora a különbség!... nagyobb, mint ha az ember Európából átmenne Ázsiába. Tehát nem mintha egy másik országba, hanem mintha egy másik világrészbe menne át! Ezért a Független Kisgazdapárt számára elfogadhatatlan az előterjesztett törvényjavaslat, amely megint a szegények filléreit veszi el, amely megint azon akarja megspórolni a jövőnket, hogy a tanyasi gyerekekre összeomló vidéki iskolák felújításának a pénzét veszi el, meg az egészséges ivóvíz pénzét veszi el! Mert mi kapjuk itt a terem kiszolgálóitól az egészséges ivóvizet...
Hát kérem, a Független Kisgazdapárt azt mondja, hogy nemcsak hogy nem fogja megszavazni ezt a törvényt, de elvárja miniszter úrtól, hogy vonja vissza azt. Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalról.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem