DR. CSÁKABONYI BALÁZS

Teljes szövegű keresés

DR. CSÁKABONYI BALÁZS
DR. CSÁKABONYI BALÁZS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tekintettel arra, hogy a törvénycsomagban lévő négy törvényt módosító javaslat közül terjedelmében az ügyvédségről szóló a legkisebb, hiszen mindössze gyakorlatilag egy szakaszt érint az ügyvédi törvényből és egyetlenegy tárgykört ölel fel - az ügyvédek fegyelmi felelősségrevonásával kapcsolatos fórumrendszert érinti gyakorlatilag -, korábban úgy gondoltam, hogy egyben tudom elmondani ezzel kapcsolatos rövid észrevételeinket. Ezek a következők:
Az 1983. évi 4. törvényerejű rendeletre is nagy általánosságban vonatkoznak... (Kökény Mihály népjóléti államtitkár érkezik az ülésterembe. Taps a jobb oldalon.)... azok az elmondottak, amelyeket a jogszabály keletkezésének körülményeiről itt többen is egybehangzóan, a büntetőeljárási törvénnyel egyezően adtunk elő, azonban hozzá kell tennem azt, hogy a volt igazságügyi kormányzat 1991-ben egy nagyon jelentős jellegű tvr.-módosító törvényt terjesztett elő, ami 1991-ben gyakorlatilag megreformálta az ügyvédségről szóló jogszabályokat, és olyan új intézményeket vezetett be, mint például az egyéni ügyvédkedés intézménye, amely korszakalkotó volt, hiszen jól tudjuk, hogy azt a rendszerváltozás előtt Magyarországon gyakorolni nem lehetett.
Tisztelt Országgyűlés! A most beterjesztett törvényjavaslat ugyancsak az európai harmonizációval kapcsolatos követelményeknek tesz eleget, nevezetesen az egyezmény 6. cikkelyében meghatározott azon követelménynek, hogy az eljárás alá vont személy ügyében független és pártatlan bíróság tárgyaljon - most ezzel a javaslattal teremti meg végeredményben az ügyvédi törvény az ezzel kapcsolatos lehetőségeket.
Szeretném még röviden megemlíteni, hogy sajnos ugyanabban a helyzetben vagyunk - mint több képviselőtársaim is kifejtette -, hogy több vonatkozásban is módosítani kellene az ügyvédi törvényerejű rendeletet, azonban a Házszabály rendelkezései miatt ezekhez nem tudunk hozzányúlni. Azonban itt bejelentem, és az igen tisztelt igazságügyi kormányzat figyelmébe is ajánlom azt, hogy az Országos Ügyvédi Kamara előkészíti az új ügyvédi törvény szöveges tervezetét is, és azt feltehetően az igazságügyi kormányzat figyelmébe fogja ajánlani. Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem