DR. VARGA ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Elnök Úr! Nem tudom elfogadni a választ...(Derültség a bal oldalon.).., mert én úgy gondolom, hogy ugyanazt az alkotmányt olvastuk a miniszter úrral.
Én hivatkoztam a 70. § (1) és (4) bekezdésére is. Mindaddig, amíg a Magyar Köztársaság alkotmányában, mindaddig, amíg a hatályos honvédelmi törvényben tiltó rendelkezés nincs, hogy a fegyveres erők, fegyveres testületek tagjai jelöltként - hangsúlyozom: jelöltként - indulhatnak a választásokon, addig teljesen diszkriminatív az a rendelkezés, ha én jelölt vagyok és egyáltalán nem biztos, hogy megválasztanak, akkor egyben mondjak le szolgálati viszonyomról, hisz ki az az őrült - már elnézést a kifejezésért, ezt mondták a tisztek -, aki ilyen helyzetben vállalja a jelölést. Senki, vagy azért, mert esetleg fegyelmi lesz. Nincs tiltó rendelkezés, miniszter úr.
A másik érvem pedig az, hogy nem szabad összetéveszteni a politikai és a közéleti tevékenységet. Szerény véleményem szerint ez két különböző dolog.
Úgy tudom, mint önkormányzati képviselő, ha függetlenként egy katonatiszt elindul a helyhatósági választásokon és nem politikai pártnak a tagja - nem is kell, hogy az legyen -, akkor az alatt a 30 nap alatt, amíg a választási kampány során arról beszél, hogy hány kerékpárutat fog építeni, milyen infrastrukturális beruházások lesznek, nem hiszem, hogy összeférhetetlen lenne - hangsúlyozom: az alatt a harminc nap alatt - az ő tiszti tevékenységével, illetve az esküjével.
Egy dologban természetesen egyetértünk: ha nem választják meg polgármesternek és önkormányzati képviselőnek, akkor azonnal le kell mondania. (Közbeszólások: Ha megválasztják.) Ha megválasztják, elnézést.
Még egy utolsó érvem van: a bírókra és az ügyészekre is van egy ugyanilyen szabály, de ott sincs olyan diszkrimináció, mint ebben az irányelvben, hogy alkotmányos jogát nem gyakorolhatja.
Még egyszer: ha bűncselekményt követ el valaki, s előzetes letartóztatásban van, az is jelöltetheti magát polgármesternek, akkor nem tudom, hogy miért nem jelöltetheti magát polgármesternek az, aki a hazát védi. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem