HORN GYULA

Teljes szövegű keresés

HORN GYULA
HORN GYULA miniszterelnök: Köszönöm, elnök úr. Sajnálom képviselő úr, én sajnos nem vagyok ezekben az ügyekben olyan járatos, mint ön. Nem ismerem a részleteket, de arra, amit ön kérdésként felvetett, illetve a privatizációs visszaélésekkel kapcsolatban megfogalmazott, a következőket tudom mondani:
Természetesen polgári peres eljárással és egyebekkel én nem tudok foglalkozni, és a kormány sem. Ön jogász, tudja, hogy kik erre a hivatottak. Nem a kormány.
De amit én külön fontosnak tartok: már több ízben beszámoltam a parlamentnek - szeptember 27-én és azt követően is -, hogy a kormány milyen privatizációs anomáliákat észlelt, állapított meg az elmúlt évek gyakorlata kapcsán. Ezt nemcsak '90-től, hanem azt megelőzően is vizsgáltuk. Ezek a vizsgálatok nem hogy nem álltak le, hanem most folynak igazából intenzíven.
Nem véletlen, hogy a kormány létrehozott egy korrupcióellenes főbizottságot, amelynek egyik bizottsága foglalkozik a privatizáció terén tapasztalható visszaélésekkel, dokumentumok, bejelentések stb. alapján.
Meg kell mondanom, hogy a nehézség, a lassúság egyik oka - mint ahogy ezt megállapította a bizottság -, hogy tömegével tűntek el dokumentumok - nem most, nem július 15-ét követően, hanem az azt megelőző szakban, a választások alatt és az azt megelőző időszakban. Tömegével tűntek el. Rendkívül nehéz megállapítani, hogy ki, milyen alapon és hogyan döntött, mert egyszerűen nincsenek dokumentumok.
Ami nehezíti a vizsgálatot: hogy rendkívül nagy összevisszaság, kusza helyzet uralkodott az egész privatizációs döntéshozatali folyamatban. Mint ahogy a bizottság megállapította többek között azt is, hogy ugyanannak a cégnek az igazgatótanácsa - legyen az bank vagy privatizációs cég - két napon belül, mindenfajta indoklás nélkül megváltoztatta döntéseit. Ezért folyik ilyen lassan, nehezen - de folyik ez az átfogó vizsgálat. Mióta a bizottságot felállítottuk több mint száz újabb bejelentés érkezett. Az első nyolc csomag ezen a héten csütörtökön került elénk, és annak alapján megtesszük a szükséges lépéseket. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem