SELMECZI GABRIELLA

Teljes szövegű keresés

SELMECZI GABRIELLA
SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnöknő. Tisztelt Országgyűlés! A családi pótlékról szóló 1990. évi XXV. törvény hatályos rendelkezései szerint '93 óta a családi pótlék emeléséről, illetve az emelés differenciált mértékéről az Országgyűlés az állami költségvetésről szóló törvényben köteles dönteni.
'94-ben a családi pótlék emelésére nem került sor. A költségvetési törvényben egy úgynevezett egyszeri kiegészítés fedezetét sikerült megteremteni 6 milliárd forint összegben, ami a családi pótlék teljes összegére vetítve körülbelül 5,7 százalék, közel 6 százalék. Az elosztás módjáról egy kormányrendelet rendelkezett, amely szociális alapon juttatta ezeket a pénzeket a családoknak.
Ezzel szemben a '95. évi költségvetés tervezetében sem a családi pótlék összegének emelésére, sem pedig az egyszeri kiegészítésre nem találtam fedezetet. Joggal állítható tehát, hogy a családi pótlék évről évre elértéktelenedik. Ez a folyamat fokozatosan vezet a családi pótlék elsorvasztásához és ezzel egyidejűleg a gyermekes családok terheinek fokozásához.
Senki nem hiheti persze, hogy az egy gyermekre jutó családi pótlék összege valóban fedezi a gyermek nevelési költségét, azonban a családi pótlék összege meghatározó a családok költségvetésében. Az elmúlt évek intézkedései tükrében, a jövő évi tervezet ismeretében szükségessé válik, hogy a családi pótlék reálértékét valamilyen módon megőrizzük.
A Fidesz-frakció egy olyan módosító javaslatot adott be - önálló indítvány formájában -, ami a nyugdíjakhoz hasonló szisztémában emelné a családi pótlék összegét. Köszönöm szépen, letelt a két perc. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem