RUSZNÁK MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen. Köszönöm a szót még egyszer.
Tisztelt Ház! Tisztelt Országgyűlés! Amikor egy súlyos válsággal küzdő térség: Bodrogköz, Hegyköz, Tokajhegyalja több évtizedes gondjának, bajának orvoslását két percben kell megindokolni, úgy érzem, szinte lehetetlen feladatra vállalkoztam. A még ott élő, mintegy százezer ember egyre kilátástalanabb megélhetési és továbbélési gondját, azt hiszem, kötelességem az ország nyilvánossága elé tárni és az Országgyűlés segítségét kérni. No nem 1995-ben, látva az ország pénzügyi, gazdasági nehézségeit, hanem az 1996-tól 2000-ig terjedő időszakra.
A kérés nem más térségek rovására történik, hanem csak annak a több évtizedes jogos állami gondoskodásnak, segítségnek a kérése, ami ezen a vidéken szinte teljesen elmaradt és nem jelent meg.
A térségnek jelenleg nincs semmilyen kitörési pontja, és már az Országgyűlés építési és közlekedési bizottságának 1989. november 15-ei, 383. számú jelentése is megállapítja a térség súlyos infrastrukturális elmaradottságát. A kisvonat felszámolása miatt a térség vérkeringése szinte teljesen megszűnt. Ez a bizottság javasolja továbbá, hogy az 1990. évi költségvetésben a kormány különítsen el konkrét költségeket az előkészítő munkákra, valamint a helyi gazdaság élénkítésére a munkahelyteremtés vonatkozásában, és kezdje el annak mielőbbi végrehajtását. Nos, azóta a térség az országos átlagnál még súlyosabban szenved a munkanélküliségtől, az most mintegy 20-25 százalékos, egyes térségekben pedig 30-60 százalékos. Szinte elviselhetetlen az ott élő emberek élete.
A mezőgazdaság szétesett, a volt harminc termelőszövetkezetből mintegy öt működik, ezek egy részét felszámolták, egy része pedig súlyos nehézségekkel küzd.
(10.20)
A munkanélküliség mellett az elvándorlás, az elnéptelenedés veszélye is fenyeget. Egy ilyen kis országot be kell lakni mindenütt, bárhol is legyen az, Bodrogköz, Hegyköz, Hegyalja, mert mi, kereszténydemokraták úgy gondoljuk, hogy mindenkinek joga van ott élni, ahol született, és ehhez a minimális létfeltételeket a gondoskodó államnak kötelessége biztosítani.
Ezen térséget a földrajzi, történelmi adottságai is, illetve helyzete komoly nehézségek elé állítják. Ezt országgyűlési határozatban kell biztosítani ennek a térségnek. Kérem, hogy ehhez az alapvető emberi élet feltételeit biztosítsák, és ehhez kérem képviselőtársaim és a bizottság segítségét. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem