DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Rövid választ kívánok adni az itt elhangzottakra, azt hiszem, nagyon sok pontatlanság és félinformáció volt az elhangzottakban.
Ami a nagykövetségek bezárását illeti, erről azért nem adhatott számot a minisztérium, mert ez egy kormánydöntést igényel, de sor fog kerülni erre, ezt a külügyi bizottság előtt ismertettük, és ez valóban hozzá fog járulni a Külügyminisztérium takarékos gazdálkodásához. Ebből a keretből kell megoldanunk számos problémát, például új nagykövetség megnyitását, például azokat a fizetési előirányzatokat, amelyeket a köztisztviselői törvény tartalmaz.
Ami a NATO-hoz való közeledést és a NATO-had-gyakorlatok kérdését illeti, az első hadgyakorlaton való részvételt - itt a lengyelországiról van szó - még a korábbi vezetés utasította el, ez nem írható sem a jelenlegi külügyi, sem a honvédelmi vezetés számlájára. A másodikon való részvétel valóban nem volt katonai jellegű, de ezen vezetési szinten részt vett a Honvédelmi Minisztérium. Emögött tehát ténylegesen állt egy bizonyos takarékossági megfontolás, de nem állt semmiféle politikai megfontolás és tartózkodás.
Ami pedig a NATO békepartnerségi programra elkülönített pénzeket illeti, ez el van különítve a magyar költségvetésben mintegy 500 millió forinttal. Éppen azért nem a Honvédelmi Minisztérium költségvetési előirányzatainál szerepel, hiszen egy átfogó programról van szó és azt sem szeretnénk, hogyha ez közvetlenül beépülne a Honvédelmi Minisztérium költségvetési kiadásaiba. Nem is kizárólag csak honvédelmi kiadásokról lévén szó, ez a Miniszterelnöki Hivatal fejezetében található meg, tehát amit képviselőtársam hiányolt, az megvan, csak azt a fejezetet kellett volna megnézni, ahol ez található. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)
(18.10)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem