DR. FODOR GÁBOR

Teljes szövegű keresés

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR művelődési és közoktatási miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Valóban egy olyan kérdést tett fel nekem, amelyről mindannyian tudjuk itt a Házban, hogy a két koalíciós párt egyik nézeteltérésének az ütközőpontja volt az elmúlt hetekben. Ez az ifjúságpolitika, illetve az ifjúságpolitikának a kormányzati struktúrában való elhelyezése.
Azt hiszem, nem kell különösebben megijednünk attól, ha vannak ilyen nézeteltérések, és bennem nagyon nagy reménykedés van az ügyben, hogy ezt természetesen normálisan és intelligensen el fogjuk tudni rendezni. Hiszen lehetségesek koalíciós partnerek között is olyan különbségek egy konkrét ügy megítélésében, amely egyeztetést igényel. Ezt én mindenképpen ilyennek tartom.
Tudvalevő az, hogy a kormány egy döntésével - pontosan meg is tudom mondani, melyikkel: ez a 127/1994-es kormányhatározat - szeptember 15-i hatállyal mondja ki azt, hogy a művelődési és közoktatási miniszter irányítja a kormány ifjúságpolitikai feladatainak végrehajtását. Ez a feladat valóban október 1-jétől került át a minisztériumhoz. Úgy gondolom, azok a munkatársaink a minisztériumban, akik ezen a főosztályon dolgoznak, maximális energiával próbálnak megfelelni ennek a csöppet sem könnyű feladatnak.
Időközben fölmerült annak az igénye, hogy az ifjúságpolitika valóban egy olyan átfogó kérdés, hogy szükség van speciálisan egyfajta olyan koordinatív funkciót is ellátni, amely a különböző tárcák munkáit koordinálja, hiszen nagyon sok tárca van - kezdve a munkaügytől, folytatva a népjóléten át, de még bizonyos értelemben a belügy is ide tartozik -, amelyeknek van valamiféle relevanciája és valamiféle köze az ifjúságpolitikához.
A vita köztünk erről folyik, hogyan legyen és hogyan épüljön föl ez a koordinációs tanács. Meg kell hogy mondjam, olyan érvek alapján is úgy gondolom, tisztáznunk kell ezt az ügyet és a kompetenciákat, hatásköröket, mert én semmiképpen sem szeretném, ha esetleg úgy jönnének létre új struktúrák, hogy két szervezet ugyanarra a jogkörre telepítődik, s onnantól kezdve állandó hatásköri összeütközések és viták lesznek. Ezért kell ezt tisztáznunk, én nagyon remélem, hogy ezen a héten ezt be fogjuk fejezni. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem