DEUTSCH TAMÁS

Teljes szövegű keresés

DEUTSCH TAMÁS
DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Itt az elmúlt napokban sok más ügy mellett elég sokat lehetett hallani a két koalíciós párt közötti ellentétekről ifjúságpolitikai kérdésekben.
Ha megengedik, egy rövid kronológiát hadd mondjak el. Valamikor október elején Horn Gyula miniszterelnök úr egy országos napilapnak adott nyilatkozatában azt mondja, hogy megítélése szerint is a Művelődési Minisztérium ifjúsági főosztálya meglehetősen lassan működik, kevés az eredményes cselekedet, amit idáig végrehajtott. November elején, amikor sok tucat ifjúsági szervezet képviselője találkozik a miniszterelnök úrral, akkor az ifjúsági szervezetek képviselői is igen komoly elégedetlenségüket fejezik ki az ön által vezetett minisztérium illetékes főosztályának tevékenységével kapcsolatban. Ez egyfelől furcsa azért, mert úgy tűnik, ebben a kérdésben mindenki egyetért, hogy nem működik jól ez a főosztály, másfelől igen meglepő, hiszen miniszterelnök úr hat nappal egy főosztályvezető kinevezése után mond véleményt, méghozzá rossz véleményt az adott főosztályról. Az ifjúsági szervezetek pedig alig egy hónappal ezután egy új főosztály munkáját már rossznak minősítik.
Ezután november elején, amikor ez az ominózus találkozó létrejön a miniszterelnök úrral, akkor ott Horn Gyula ígéretet tesz arra, hogy létrejön egy tárcaközi bizottság, amelynek címzetes államtitkár vagy államtitkár lesz a vezetője, s amely komplex módon tudja irányítani a kormányzati ifjúságpolitikai munkát. Ezek után a nyilvánosság előtt is komoly vita alakul ki a két koalíciós párt között; különböző ifjúsági szervezetek képviselői presztízsharcról, az MSZP és SZDSZ egyes köreinek vitáiról beszélnek, ami abban csúcsosodik ki, hogy éppen ön az, aki a Szabad Demokraták Szövetségének képviseletében a kormányülésen vétójogával élve végül is ellehetetleníti azt, hogy egy ilyen bizottság felálljon. Ezek után egy számomra nehezen érthető koordinációs tanács jött létre. Olvasva a kormány ügyrendjét, ilyen tanács létrejövetelére lehetőséget nem láttam, de ez nem az én ügyem.
Kérdésem röviden az, hogy az ön véleménye szerint - s ebben mennyiben tud minket tájékoztatni - mi a tényleges háttere ennek a vitának, amely a Szabad Demokraták Szövetsége és az MSZP között az ifjúságpolitikai kérdésekben kirobbant az elmúlt napokban. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem