DR. VASTAGH PÁL

Teljes szövegű keresés

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Nagyon röviden, köszönöm.
Tisztelt Elnök Asszony! A törvényjavaslat okát jelentő törvénymódosítást az előző Országgyűlés 1994. április 6-án fogadta el. Ha akkor segített volna képviselő úr észrevételeivel, talán ezt el tudtuk volna kerülni.
A másik észrevételem és megjegyzésem: nagyon nagy örömömre szolgálna, ha folytatni tudnánk azt a nagyon hasznos tradíciót, amelyet az előző kormány igazságügyi politikája 18 helyi bíróság létesítésével kifejezett. Mérlegelni kell azonban a bentlévő igényeket, hiszen jelenleg is 23 település kér arra lehetőséget, hogy településén önálló helyi bíróság működjék. Mind a 23 esetében tüzetes szakmai elemzés alapján az Igazságügyi Minisztérium szakmai apparátusának az volt a véleménye, hogy szakmailag nem indokoltak, hiszen a népesség és az ügyfélforgalom száma nem teszi megalapozottá azt, hogy egy-két fővel működjenek helyi bíróságok. Ez, azt hiszem, olyan szempont, amely mellett nem lehet elmenni. Rendkívül nagy terheket ró az egész igazságügyre és az egész államháztartásra a kis létszámmal működő bíróságok fenntartása, és ennek költségvetési következményeivel bizony számolni kell.
Nem a szándékkal van tehát baj. Nagyon szívesen terjesztenék elő törvényjavaslatot önálló bíróság létesítésére Soroksárra is, és máshová is, ha ennek megvan a szakmai indokoltsága, és megvannak a pénzügyi feltételei. Ezek között a korlátok között lehet folytatni a bíróságok további létesítését. Nem beszélve arról, hogy az igazságszolgáltatás egész szervezetében bizony vannak olyan egységek - elsősorban a fővárosban vagy a büntetés-végrehajtás egészét említve -, amelyek fejlődésükben az elmúlt időszakban elmaradtak, s amelyek szintén jelentős kormányzati erőfeszítéseket követelnek.
Még egyszer hangsúlyozom, nem a szándékkal van baj, a szakmai indokoltság és a lehetőségek szorításában kell az erre vonatkozó döntéseinket meghozni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem