ISTVÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

ISTVÁN JÓZSEF
ISTVÁN JÓZSEF (FKGP): Tisztelt Államtitkár Úr! Nagyon sajnálom, hogy önnek kell feltennem a kérdést. Én személyesen Fodor Gábor művelődési és közoktatási miniszter úrnak szerettem volna feltenni a kérdést az őt érintő nyilatkozattal kapcsolatban.
Az egyházi iskolák ügye ez idő óta kiemelten szerepel az országos napilapok hasábjain és a közvélemény előtt is. A Független Kisgazdapárt országos elnökségét és frakcióját aggodalom tölti el, a történelmi egyházak vezetőivel egyetemben, hogy a közvéleményt sokszor tévesen tájékoztatják az egyházi iskolákkal kapcsolatban.
Dr. Fodor Gábor művelődési és közoktatási miniszter úr a Magyar Rádió Napközben című adásában 1994. október 23-én, majd a magyar Kurír október 15-i számában és a Magyar Hírlap november 5-i számában közzétett interjújában szembeállította egyfelől az egyházi iskolák, másfelől az önkormányzati, az alapítványi magániskolák költségvetési támogatását.
Idézet a miniszter úrtól: "Egy önkormányzati iskolába járó tanuló 94 ezer forintba kerül évente, amiből a költségvetés 47 ezer forintot vállal. Ezzel szemben az egyházi iskolák növendékei 143 ezer forintba kerülnek évente, amit teljes egészében az állam vállal. Az állam az egyházi iskola diákjaira átlag másfélszer annyit költ, mint amennyit az önkormányzati iskolába járókra."
Tisztelt Államtitkár Úr! Szeretném megkérdezni a miniszter úr helyett, megfelel-e ez a valóságnak? Milyen adatokra alapította vagy alapíthatta miniszter úr ezt a nyilatkozatát. Ha nem felel meg a valóságnak, miért nyilatkozott így?
Harmadszor azt szeretném kérdezni: tudomásom szerint a legnagyobb történelmi egyházak, a római katolikus, a református és az evangélikus iskolaügyekkel megbízott püspökei nyílt levélben fordultak ez ügyben a miniszter úrhoz. Kaptak-e tőle választ, és ha kaptak, röviden mi volt a válasz lényege? Várom a válaszát.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem