DR. JÁNOSI GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. JÁNOSI GYÖRGY
DR. JÁNOSI GYÖRGY művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt hadd jegyezzem meg, végtelenül sajnálom, hogy ez a méltatlan számháború kialakult akkor, amikor az oktatás és a kultúra egész területét ennél sokkal lényegesebb gondok feszítik.
Annál is inkább sajnálom, mert mind az egyházak által végzett számítás, mind a művelődési tárca által végzett számítás igaz, helytálló adatok. A kérdés pusztán az, hogy milyen alapon számolta ki a művelődési tárca ezeket az átlagszámokat, és milyen alapon számolták ki az egyházak.
Szeretném elmondani, a művelődési tárca - amikor ezeket az adatokat miniszter úr elmondta - az egy főre vetített ráfordításba beleszámolta a felújításra, beruházásra fordított költségeket, az egyházi oktatási intézményeknél éppúgy, mint az önkormányzati intézményeknél.
Az egyházi számításmód nyilvánvalóan ezt mellőzte, más adatok alapján, összehasonlító adatok alapján számította ki a maga számait.
Hadd mondjam el, hogy az elmúlt évben, illetve az 1994. évben 4,2 milliárd forint jutott az egyházi oktatás támogatására, amelyben az előbb említett adatok mind benne vannak. Ez alapján a minisztérium számsora valóságos adatokat tartalmaz és valóságos tényeket mutat, hogy 1994-ben, minden ráfordítást együtt számolva, 140 ezer forint/fő jött ki átlagosan gyerekenként. Ugyanígy számolva az önkormányzati iskolákban ez az összeg mindössze 94 ezer forintra jött ki.
(14.50)
Alapvetően azért, mert az önkormányzatok mostohább helyzetbe kerülve kevesebb beruházási, felújítási költséget tudtak biztosítani iskoláik számára.
Sajnálom tehát, hogy ez a számháború kialakult, és azt gondolom, azt is el kell mondanom, az adatok nyilvánosságra hozása mögött semmi ilyen szándék nem húzódott meg arra nézve a tárca oldaláról, hogy negatív színben tüntesse fel az egyházi oktatási intézményeket, vagy őket hátrányos helyzetbe sorolja. Ha így élték ezt meg sokan, akkor azoktól elnézést kérek, és meg fogjuk találni a módját az érintett egyházakkal, hogy közösen rendezzük ezt a problémát, akár közös nyilatkozat formájában oszlassuk el az ezzel kapcsolatos félreértéseket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem