SOÓS KÁROLY ATTILA

Teljes szövegű keresés

SOÓS KÁROLY ATTILA
SOÓS KÁROLY ATTILA, ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót elnök úr! Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A cukor vámjának megállapítása a GATT-fordulón az úgynevezett vámosítás keretében folyt. Ezt írta elő a GATT-forduló szabálya úgy, hogy vámegyenértéket kellett számolni, tehát százalékban kellett megadni a világpiaci és a hazai ár különbségét.
Számításaink azt mutatták, hogy a cukor hazai ára három év átlagában 39 százalékkal volt magasabb, mint a világpiaci ár. Mivel a cukor vámja már ekkor is 80 százalék volt, ezt az értéket a kapott vámegyenérték ellenére a magyar ajánlatban megtartottuk, így nem volt viszont lehetséges a cukor importengedély kötelezettségének vámmal való kifejezése.
(15.30)
Nemzeti ajánlatot csak kivételes esetekben lehetett tenni. Ismeretes előttünk a cukoripar véleménye, miszerint a 80 százalékos vám nem elegendő, és 1995-ben mintegy 20 százalék pótvámot tartanának szükségesnek. Az uruguayi forduló záródokumentuma lehetőséget nyújt pótvám kivetésére, ha az importált áru átlagára túl alacsonyra süllyedne a '86-88-as bázisimport átlagához képest, illetve ha az import mennyisége abból a termékből túl magasra emelkedne az előző három évben importált mennyiséghez képest. A pótvámot meghatározott kalkulációval lehet kiszámolni.
A cukoripar számításai 11,7 százalékos pótvámot tesznek lehetővé áralapon és 26 százalékosat mennyiségi alapon. A pótvám kivetésére sor fog kerülni a GATT-rendszer bevezetését követően, amint a világpiaci ár csökken vagy a bejött mennyiség a bázisidőszaki viszonylag szerény import mennyiségét meghaladja.
A jelenlegi körülmények között ezek az intézkedések kellő mértékben védik a cukoripart. Ha mégsem, akkor kezdhetjük el az újratárgyalási folyamatot a GATT keretén belül, ekkor viszont számolnunk kell azzal, hogy a cukor vámjának emelése fejében más termék vámját csökkentenünk kell.
Megjegyzem, hogy a cukor világpiaci ára az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedett, jelenleg 370 dollár/tonna körül van. Figyelembe kell továbbá...(Az elnök kikapcsolja az államtitkár mikrofonját.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem