DR. FODOR GÁBOR

Teljes szövegű keresés

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR művelődési és közoktatási miniszter: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Képviselő asszony valószínűleg összekevert néhány adatot. Hadd mondjak néhány tényt a számítási módunkról!
Először is: a rádióban elhangzottak '94-es adatokra vonatkoztak. Amire hivatkozik a képviselő asszony - nevezetesen ami az újságban megjelent -, az összehasonlító adat volt, amely '93-as és '94-es adatokat tartalmazott. Egyébiránt mi az adatok kiszámításánál természetesen azokra a bázisokra tudunk támaszkodni, amelyek rendelkezésünkre állnak. Ezek a bázisok egyébként évek óta áthúzódó adatbázisok - néhányat hadd mondjak ezek közül, amiket használtunk!
Először is, van a Statisztikai Hivatalnak egy '94-es kiadványa, amely az oktatás helyzetéről szól - nyilván ismeri a képviselő asszony. Azon túl van a Művelődési és Közoktatási Minisztérium egyházi kapcsolatok főosztályának egy '93. október 31-én lezárt kiadványa. Ezekből egyébként az derül ki, hogy a '93/94-es tanévben 28 538 gyermeket oktattak az egyházak által fenntartott intézményekben, a '92/93-as tanévben, január 1-jén pedig 22 605 főt.
Természetesen a '93-as átlaglétszámot ebből a két számból képezzük - nem akarom részletesen elmondani a képviselő asszonynak, hogy hogyan, mert nyilván ismeri ezt a dolgot. Nyolc hónapot számolunk természetesen az előző évvel, aztán a következő tanév számával négyet, majd miután ezeket összeadtuk, elosztjuk tizenkettővel, és így jönnek ki az átlaglétszámok.
Egyébiránt, hogy kedvezőbb adatot kapjunk, munkatársaim 25 ezer főre kerekítették ezt a számot, majd amikor a '94/95-ös tanévvel kapcsolatban próbálták kiszámolni az adatokat - amelyekkel kapcsolatban megint csak meg kell jegyeznem, hogy az adatokat október 15-éig kell leadni a Statisztikai Hivatalban, a Statisztikai Hivatal körülbelül egy hónap múlva továbbítja, és újabb egy hónap, míg elérnek a minisztériumba, tehát most folyik az összesítésük -, az előző évi tendenciákat felhasználva mintegy 30 ezerre kerekítettünk. Így a számaink pontosak.
(15.00)
Természetesen a számok tartalmáról, összetételéről lehet vitatkozni. Szeretném tájékoztatni képviselő asszonyt - most már csak egy mondatban -, hogy a múlt kedden valóban összeültünk az egyházak képviselőivel. Egyébként ezt a tárgyalást folytatni fogjuk, mert már az első tárgyaláson is döntően konszenzus volt. Még egyetlenegy adat vitás köztünk, és a magunk részéről ezután lezártnak tekintjük ezt a vitát mindkét részéről. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem