DR. LOTZ KÁROLY

Teljes szövegű keresés

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! A határátkelőhelyek és a hozzá vezető utak fejlesztésének üteme - számos megtett intézkedésünk ellenére - sem tud lépést tartani az örvendetesen növekvő forgalmi igényekkel.
Ugyanakkor vannak jelentős eredményeink. A képviselő úr által is említett négy határátkelőhelyhez vezető út a közelmúltban 650 millió forint értékben megvalósult. A PHARE-segély és a költségvetési forrás felhasználásával megkezdődött, illetve a közeljövőben indítható a nagylaki, ártándi, gyulai, záhonyi, valamint a rábafüzesi, a rédicsi és a rajkai határátkelőhelyek bővítése. Ezek rendkívül költségigényes, ám elkerülhetetlenül szükséges beruházások. Mint képviselő úr láthatja, igen-igen széles, már-már az ország teherbíróképességét meghaladó határátkelőhelyi programot vállaltunk fel.
A következő két évben az e célra fordítható költségvetési keret és a PHARE-segély együttes értéke megközelíti a 6 milliárd forintot és ezáltal a legforgalmasabb átkelőhelyek feszítő problémáit tudjuk orvosolni.
Tájékoztatom a Házat, hogy az elmúlt hónapban aláírt egyezmény keretében sikerült az Európai Unióval több évre szóló PHARE-segélyprogramot indítani. Ez a számunkra határátkelőhely- és közlekedésfejlesztési célokra két év alatt összesen 12,5 millió ECU-t biztosít, melynek kiegészítésére szükséges költségvetési forrás csak a jövő évben 1,8 milliárd forint nagyságrendű.
A sürgetően megoldandó fejlesztési feladatok sajnos egyszerre jelentkeznek meglévő határátkelőhelyeinken, nem is beszélve a jogos társadalmi igényről az új kishatár-átkelőhelyek megnyitása érdekében.
Az illetékes társminisztériumokkal együtt minden forrásszerzési lehetőséget igyekszünk kihasználni és a jövőben is ezt kívánjuk tenni. Tény, hogy a legforgalmasabb horvátországi kapu, a letenyei határátkelőhely forgalma folyamatosan növekszik. Ugyanakkor az is megállapítható, hogy a letenyei forgalomban jelentkező fennakadás általában időszakos, leginkább hétvégeken, a képviselő úr által is említett bevásárló turizmus időszakával egybeeső napokon tapasztalható.
Véleményem szerint ezért a probléma megoldására elsősorban azokat a lehetőségeket kell keresni, amelyek a teherforgalom határon történő átléptetésének gyorsítását eredményezik. Ennek vizsgálatát a legrövidebb időn belül ismételten elrendelem. Letenyéhez a forgalom túlnyomó része az M7-esen és ma még sajnos a 7-es főúton át vezet. Az M7-es autópálya megvalósítása érdekében komoly lépéseket tettünk, kiépítése természetesen a határ térségében is egy csapásra megoldaná a forgalmi problémákat. Ez azonban csak hosszú távon lehetséges.
(15.40)
A koncesszióba adás érdekében meghirdetett nemzetközi tárgyalás folyamatban van, annak előminősítő szakaszát befejeztük.
A fő kérdés, hogy megkapja-e a következő évek során az M7-es projektje a koncesszióba adáshoz elengedhetetlenül szükséges állami támogatást. Jelezni szeretném, hogy az Útalap jelenleg körvonalazódó '95. évi pénzügyi lehetőségei újabb munkák elindításához nem elegendőek, sőt a már megkezdett munkák leállítása is fenyeget, halasztásukat mérlegelni kell, mivel azok finanszírozási feltételei - az Útalap reálértékének csökkenése miatt - nincsenek biztosítva. Már csak ezért is kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy az Útalap további csökkenésének elkerülése érdekében legalább a kormány által elfogadott módosító javaslatokat szíveskedjenek szavazataikkal támogatni.
Úgy ítéljük meg, hogy az országhatárt Letenyén átlépő forgalom érdekében a jelenlegi legsürgetőbb feladat a 7-es számú főút Nagykanizsa-országhatár közötti szakasza állapotának javítása, amit 1995-ben mindenképpen meg kívánunk kezdeni - ahogy ezt legutóbbi kanizsai látogatásom során személyesen is megígértem -, a tótszerdahelyi csomópont átépítését pedig végre kívánjuk hajtani.
Ami a képviselő úr által felvetett határátkelőhely előtti kamionsáv megépítését illeti: mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az ehhez szükséges fejlesztési forrást mielőbb biztosíthassuk, beleértve a PHARE-segély igénybevétele lehetőségének ismételt felülvizsgálatát. A végrehajtás időpontjának megjelölésére azonban csak a '95. évi forráslehetőségek konkrét ismeretében vállalkozhatunk, elismerve, hogy a felsorolt sok-sok határátkelőhelyi feladaton belül lehetőleg ezt is mielőbb meg kell oldani.
Kérem tisztelt képviselő urat és az Országgyűlést, hogy válaszomat szíveskedjék elfogadni. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem