DR. GERÓCS JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. GERÓCS JÓZSEF
DR. GERÓCS JÓZSEF (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az Európai Unió PHARE-program költségvetése 1995 januárjában készül el. A februári regionális munkaértekezleten osztják el a pénzt a megfelelő feladatokra. A programban határátkelők és autóutak finanszírozása szerepel. Így valósult meg a Röszkét, Rábafüzest, Rédicset, Tompát elkerülő autóút építése is.
A letenyei határállomás felé vezető út kétsávos. Évente mintegy 150 ezer kamion, több ezer autóbusz és közel egymillió személyautó megy át a letenyei határállomáson. Csúcsforgalom esetén nem ritka a két-három kilométeres kamionsor. Mivel az út kétsávos, így az autók előzése balesetveszélyes, ugyanis az egyik járműnek az útpadkára kell mennie. Esős időben gyakori az árokba csúszás, különös veszélyt jelentenek a veszélyes anyagot szállító kamionok, például az etilén. Több esetben előfordult állatszállító kamionok felborulása, következésképpen állatok elhullása vagy az élő állatok összefogdosása a mezőn.
Mivel horvát részről a bevásárló turizmus is megnövekedett, sokszor több száz méteres autósor áll még a Mura-hídon is. Horvát oldalon óriási lendülettel folyik az építkezés, tizenkét sávos autóút épült a határon, szállodát, benzinkutat, kamionterminált és egyéb létesítményeket építettek. Európa egyik legkorszerűbb átkelőhelye lesz a túloldalon. E miatt feltétlenül szükséges a magyar oldalon is a korszerűsítés. Elodázhatatlan egy leállósáv építése a kamionok számára. Az M7-es út Nagykanizsa és Letenye közötti szakasza nagyon elhasználódott, feltöredezett, kiteknősödött. Ugyanis a rédicsi kamionforgalom 60 százaléka is ezen a szakaszon megy át, körülbelül mintegy 250 ezer kamion, autóbusz, teher- és személygépkocsi.
Elsősorban a kamion leállósáv építéséhez kérem a miniszter úr segítségét. Kérdésem: ennek érdekében mit szándékozik tenni a miniszter úr? Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem