BÁNYÁSZ JÁNOSNÉ DR.

Teljes szövegű keresés

BÁNYÁSZ JÁNOSNÉ DR.
BÁNYÁSZ JÁNOSNÉ DR. (MSZP): Köszönöm elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! A kérdés, amit felteszek, a következő:
Tud-e és képes-e a munkaügyi tárca odahatni, hogy az iskolából kikerülő tanulók - különös tekintettel a szakmunkásképző intézetekben végzettekre - versenyképes pályakezdőként jelenhessenek meg a munkaerőpiacon? Kérdésemet az motiválja, hogy választókörzetemben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a képzési rendszer közismerten fejlett, sőt még jelenleg is túl fejlett. Ennek az egyik oka az, hogy ebben a megyében mindig magas volt a népszaporulat, és a felnövő generációk iskolázását, szakképzését nagyrészt helyben kívántuk megoldani. Ennek a mára már kitapintható következménye az lett, hogy egy iparszegény háttérre döntően a nagyipar munkaerő-utánpótlását szolgáló képzési rendszer épült rá.
(14.40)
Egy-egy általános iskolát végzett évjárat 72-75 százaléka szakközépiskolában és szakmunkásképző intézetben tanul tovább, még 1993-ban is több mint 46 százalék választotta a hároméves képzési rendszert. Néhány könnyűipari szakmában, így a ruhaiparban, bőriparban még viszonylag jók az elhelyezkedési lehetőségek, de a szolgáltatás és a termelés más területein igen rosszak a pályakezdők esélyei.
Tisztelt Miniszter Asszony! Tulajdonképpen arra vagyok kíváncsi, hogy a tárcának módjában áll-e befolyásolni a Művelődési és Közoktatási Minisztérium elképzeléseit, képes-e elérni, hogy az iskolákból ne elavult ismeretekkel kerüljenek ki pályakezdő fiatalok.
Tudják-e önök, az önök tárcája befolyásolni a másik minisztériumot abban, hogy ne legyen túltermelés olyan szakmákból, amelyekre ma a foglalkoztatóknak nincs igényük? (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem