DR. SZABAD GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY, az MDF képviselőcsoport részéről: Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Demokrata Fórum az Országgyűlés házbizottsága által előterjesztett törvényjavaslatot elfogadásra ajánlja, s maga is elfogadja. Elfogadja tehát azt, hogy kerüljön hatályon kívül helyezésre az 1954. XI. törvény, és az előterjesztett törvényjavaslat szövege kerüljön elfogadásra az Országgyűlés által.
Az e téren a házbizottságban létrejött megállapodást tulajdonképpen egyetlen adalékkal szeretném bővíteni. Az ezt előkészítő tárgyaláson részt vevő személyek, akik az egyes pártokat képviselték, különböző előterjesztéseket tettek a törvényjavaslat preambulumára.
Legyen szabad ismertetnem azt a variánst, amelyet nekem volt módom előterjeszteni: 1944. december 21-én alakult meg Debrecenben az Ideiglenes Nemzetgyűlés. A háborús viszonyok között összeülő testület még nem választások révén jött létre, de így is alkalmas volt arra, hogy ország-világ tudomására hozza, miszerint az önrendelkezésétől megfosztott, háborúba sodort magyar nemzet békét akar, a diktatúrától megszabadulva helyre kívánja állítani az ország függetlenségét és a parlamentáris demokrácia eszközeivel megalapozni Magyarország jogállamiságát.
Nyilvánvalóan történészként is, a kortárs pozíciójában is, sok mindent lehetne elmondani ennek az alakulásnak a történetéről. Engedjék meg, hogy én beérjem ennek a szövegváltozatnak az ismertetésével, és ismét jelezzem, hogy a Magyar Demokrata Fórum a házbizottságban létrejött megállapodás alapján az önök elé terjesztett szöveghez hozzájárult. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem