HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS, DR. (SZDSZ)
HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS, DR. (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr! Igazán megtisztelő, hogy elnök úr az irodájában is figyelemmel kísérte ezt a most már igazán hiányosnak tekinthető ülésteremben folyó vitát. Az is megtisztelő, hogy ilyen hosszan reagált arra, amit elmondtam, legalábbis annak egy részére, a jogbiztonsággal kapcsolatos mondanivalómra.
Meggyőződésem azonban, hogy igazából sok mindenben egyetértek azzal, amit elnök úr elmondott, és nem is szeretnék minden állításával vitatkozni. Azonban úgy érzem, hogy ha állítottam valamit, azt most elnök úr alapvetően nem cáfolta meg. Nem cáfolta meg, mert meggyőződésem, hogy ma Magyarországon a szakemberek számára is követhetetlen az a jogi dzsungel, amelynek megteremtésében az Országgyűlés igen-igen nagy szerepet vállalt, részben kényszerű szerepet, de részben olyan szerepet is, amelyet nem kellett volna elvállalnia. Hiszen a négyszáz-egynéhány törvény módosításakor vagy új törvény meghozatalakor számtalanszor, nagyon nagy számban tettük meg azt, hogy az általunk már korábban meghozott törvényeket módosítottuk, pedig ha a megfelelő törvény-előkészítő munka során a különböző minisztériumok egymással ezeket a törvénytervezeteket összhangba hozták volna, akkor erre semmiképpen nem kellett volna, hogy sor kerüljön.
Meggyőződésünk az is, hogy van számos olyan jogterület, de egyetlen példaként csak a Büntető Törvénykönyv és a büntetőjog területét hoznám fel, ahol körülbelül féltucatszor módosítottuk már azt a Büntető Törvénykönyvet, amelyről a legtöbb szakembernek az a véleménye, hogy megérett már arra, hogy egy új törvénnyel cseréljük fel. Azt azonban egyszer, egy átfogó és koncepciójában világos, jól követhető és egységesen megalkotott jogszabállyal lehetett és kellett volna. Mi egyáltalán nem ezt a munkát végezzük.
Csak egyetlenegy konkrét példát említek: ha jól emlékszem, a tavaly decemberben meghozott pénzintézeti törvény is módosította a Büntető Törvénykönyvet, amelyet nemhogy az állampolgárok, hanem a szakemberek sem tudnak manapság követni.
(13.20)
Véleményünk szerint ez rendkívül nagy hiba. Meggyőződésünk, hogy a zavarokat nem a zsurnalisztika, hanem az áttekinthetetlen törvények okozzák a magyar jogrendszerben. Köszönöm szépen. (Dr. Hack Péter tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem