ZSEBŐK LAJOS (MDF)

Teljes szövegű keresés

ZSEBŐK LAJOS (MDF)
ZSEBŐK LAJOS (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Már több alkalommal vetettem fel a címben foglalt problémát. Örömömre szolgál, hogy a legutóbb elhangzott kérdésem után a regionális vízmű által az önkormányzati közös vízműnek átadott víz ára csökkent, és ez lehetővé tette, hogy megyénkben a víz árának emelkedése – más helyekhez viszonyítva – csak mérsékelt volt.
Vízdíjakkal foglalkozom, és felmerülhet a kifogás kérdésem kapcsán, hogy mi köze lehet miniszter úrnak a vízdíjakhoz, hisz a vízdíjak megállapítása önkormányzati hatáskör. Nagyon jól tudom, hogy így van, azonban tudom azt is, hogy a regionális vízművek díjmegállapítási jogköre miniszter úrnál van, és mivel megyénkben egy regionális vízmű jelentős szerepet vállal a vízellátásban, részben közvetlenül, részben pedig az átadott víz útján, ezért úgy gondolom, hogy van helye e kérdésfelvetésnek.
Nemrég tudomásomra jutott, hogy a Fejér megyei ivóvíz-lánckereskedelem szereplőinek száma csökkent. A regionális vízmű tulajdonába került a rák-hegyi akna. Ez az oka annak, hogy csökkent a lánckereskedelem szereplőinek száma, melyet több alkalommal kritizáltam már e helyről. Kérdéseimet most is e köré csoportosítom.
Az első kérdésem úgy szól, hogy nem okoz-e hosszabb távon a lakossági vízárakra nézve gondot, hogy az eddigi üzemeltető bauxitbánya már nem tulajdonos. A karsztvízszint felengedésének, illetve a bányajáratok kitisztításának a költsége kiket fog terhelni? – ezért van helye ennek a kérdésnek.
A második kérdésem, hogy a lánckereskedelem egyik szereplőjének kilépésével legalább az általános költségek mértékéig a vízkiemelés költségei nyilvánvalóan csökkennek. Hogyan és mikor jelenik meg, illetve hogyan és mikor jelenhet meg ez a lakossági vízdíjakban?
A harmadik kérdésem egy hosszabb távú és általánosabb kérdés, de a legfontosabbnak ezt tartom. Lát-e miniszter úr lehetőséget arra, hogy a regionális vízművállalat az önkormányzati közös vízművállalattal együtt vagy külön-külön a jelenlegi ellátási rendszernél olcsóbban, ésszerűbben szolgáltasson vizet Fejér megyében? Köszönöm szépen. Várom miniszter úr válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem