WESZELOVSZKY ZOLTÁN, DR. (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

WESZELOVSZKY ZOLTÁN, DR. (FIDESZ)
WESZELOVSZKY ZOLTÁN, DR. (FIDESZ) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! E parlamenti ciklusban sajnos nem sikerült átfogó megoldást találni a lakosság széles rétegét érintő problémára, a lakáshoz jutás feltételeinek törvényi szabályozására. Köztudomású, hogy a központi lakásépítés gyakorlatilag megszűnt. A gazdasági feltételek romlása, a jogi szabályozás elavulttá válása, a tulajdonváltozás átmeneti nehézségei sem segítették a lakásszám növekedését.
A tanácsi bérlakások tulajdonosaivá vált és a lakásgazdálkodást végző önkormányzatok a szükséges anyagi források hiánya miatt a meglévő lakásállomány bővítésére önerőből nem gondolhattak. A tulajdonukba került földekből az építési telkek kialakítása rendkívül sokba kerül. A városokban az építési telek mennyisége véges, és az áruk miatt nem is mindig elérhető a kisjövedelmű családok számára.
Ugyanakkor az önkormányzatok tulajdonába került épületeken a tetőterek beépítése és az emeletráépítések sokak számára megoldást jelenthetnek. Ha az építkezést a ház felújításával – például közművek felújítása, külső, belső tatarozás, tetőszigetelési problémák megoldása – párosítják, a bennlakó bérlők számára is előnyökkel járhat.
A lakással nem rendelkezők és a családi körülményeik folytán jogos igényüket ki nem elégítő lakással rendelkezők egyre feszítőbb igénye miatt az önkormányzatok keresik a működőképes, a családok számára reális feltételeket biztosító megoldásokat. A jelenlegi szabályozás és a lakáscélú támogatások rendszere azonban jelentős mértékben nehezíti az önkormányzatok helyzetét.
A nagyvárosokban és főként a fővárosban, a korábbi évtizedekben működő rendszer – a tetőtér-beépítés és emeletráépítés újjáélesztése – a lakásépítés beindulásának egyik módja lehet, még ha településenként eltérő mennyiségben is. Információim szerint a fővárosban egy-egy kerületben több száz lakás építése lenne lehetséges, ha a központi szervek is támogatólag ítélnék meg ezen kezdeményezéseket.
Az új lakások létesítése mellett a tetőterek felé lakásbővítések is megoldhatók. A tetőtér-beépítésre és emeletráépítésre vonatkozó szabályozást az elmúlt évben megalkotott lakás- és helyiségbérletre, elidegenítésre vonatkozó törvény hatályon kívül helyezte, mivel az elavult rendelkezéseket is tartalmazott.
A fent említett körülmények miatt azonban szükséges a szabályozás újragondolása és a megváltozott körülményekhez igazodó pénzügyi, jogi és műszaki megoldások kialakítása.
Az elmúlt évben a Kormány elfogadta a lakásgazdálkodás átalakításával összefüggő kormányzati feladatokról szóló határozatát, és a feladatok összehangolására az ipari tárca vezetőjének elnökletével tárcaközi bizottságot hozott létre. A program 20 pontban részletezi a szükséges intézkedések előkészítésének menetrendjét.
A megszabott határidők szerint a munka előrehaladott állapotban kell hogy legyen. Ezért kérem válaszát az alábbi kérdéseimre:
1. A kormányzati program időarányos része elkészült-e, és az külön foglalkozik-e a tetőtér-beépítések és emeletráépítések kérdéskörével?
2. A tetőtér-beépítések és emeletráépítések pénzügyi és jogi lehetőségeinek kidolgozása várható-e a közeljövőben?
3. Az önkormányzatok, illetve jogelődjük által elfogadott, úgynevezett ráépítési címjegyzékekkel és a már megkezdett építkezések sorsára vonatkozóan tudna-e használható tanácsokat adni, megnyugtató megoldásokat javasolni? Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem