SPEIDL ZOLTÁN (MDF)

Teljes szövegű keresés

SPEIDL ZOLTÁN (MDF)
SPEIDL ZOLTÁN (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Hatvan–Salgótarján–Somoskőújfalu vasútvonal mentén élő tízezrek sok évtizedes gondja, hogy ezen települések, különösképpen Salgótarján, sokkal messzebb vannak a fővárostól – így az ország többi részétől –, mint azt a kilométerben mért távolság indokolná. Ez a helyzet – aligha kell taglalni – nem pusztán az állampolgároknak okozott kényelmetlenség miatt tarthatatlan, noha ez sem mellékes körülmény. Gazdasági, nemzetközi, vasútforgalmi hatásai is jelentősek.
A vasútvonal mai állapotának múltba vesző okai vannak, de ez korántsem vigasztalja azokat az állampolgárokat, üzemeket, gyárakat, melyeket ezen köldökzsinór csatlakoztat az országhoz. Budapestről Miskolcra például hamarabb lehet eljutni gyorsvonaton, mint a fővároshoz jóval közelebb levő Salgótarjánba. A lassúság okai: az egy sínpár, a régi alépítmény és különösképpen a villamosítás évtizedek óta való megoldatlansága. A villamosításra az elmúlt évtizedekben számos ígéret hangzott el, de az elképzelésekből soha nem lett semmi. Időnként már a szükséges összeg is megvolt, de aztán – többször is – máshová tüntették el azt.
Mindezek ismeretében kérdezem a tisztelt miniszter urat: van-e remény arra, hogy a kelet-nógrádi s így a salgótarjáni állampolgár, a vidék gazdasága is az eddigieknél közelebb kerüljön az országhoz? Talán mondanom sem kell, hogy az egyébként is nehéz helyzetben lévő térség sorsa, felemelkedése is függ attól, hogy Kelet-Nógrád és Salgótarján végre közelebb kerüljön az országhoz. Várom szíves válaszát. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem